Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)


1. Γεωθερμία ή πετρέλαιο;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης γεωθερμίας είναι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Βόρειας Ελλάδας όσον αφορά στο γεωθερμικό δυναμικό της είναι ότι το άμεσα (με γεωτρήσεις) αξιοποιήσιμο θερμοενεργειακό δυναμικό στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά σε ισχύ τα 200 MWt και μπορεί να αντικαταστήσει 160.000 Τ.Ι.Π./έτος (Τ.Ι.Π. = Τόνοι Ισοδυνάμου Πετρελαίου. Συνεπώς λέμε αντίο στη χρήση πετρελαίου με την χρήση του ασφαλούς συστήματος γεωθερμίας (η χρήση του συμβατικού λεβητοστασίου ίσως θα μπορούσε να αποδειχθεί και επικίνδυνη κάποιες φορές λόγω της μερικής συντήρησής του, 1 στους 2 δεν συντηρείται σωστά).
Όσον αφορά στο ρεύμα, η ενέργεια που καταναλώνεται είναι πολύ μικρή, θα μπορούσαμε να πούμε όση ενέργεια καταναλώνει ένα ψυγείο. Συνεπώς οι δαπάνες για θέρμανση και κλιματισμό μειώνονται κατά 25% - 75%. Με τις αντλίες θερμότητας, που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε, έχουμε τον μέγιστο βαθμό απόδοσης με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. http://www.boudouri.gr/erotiseis1.php

2. 2. Γιατί να προτιμήσω την μέθοδο της γεωθερμίας;
Σήμερα, που οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η ανάγκη για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) με στόχο την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, γίνεται επιτακτική. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς και προβλέπεται να κορυφωθεί το 2010 – 2025.
Συνεπώς η ύπαρξη μιας καινοτομίας στο χώρο της θέρμανσης και του δροσισμού με την μέθοδο της γεωθερμίας συγκεκριμένα, ήταν απαραίτητη. Βέβαια καινοτομία χαρακτηρίζεται για τα δικά μας ελλαδικά δεδομένα καθόσον η γεωθερμία είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται από ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει περισσότερο και με τον πιο επιτυχή τρόπο στην κατανάλωση και παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας, επειδή παρουσιάζει την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ καθώς και το σημαντικό πλεονέκτημα ότι είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο (ημέρα και νύχτα), σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και επιπλέον δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η ηλιακή και η αιολική.
Η χώρα μας, με χρήση των ορυκτών καυσίμων (λιθάνθρακα και πετρελαίου), εμφανίζει έναν μεγάλο βαθμό εξάρτησης, άνω του 65%. Και αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι τιμές του πετρελαίου θα υπερτριπλασιαστούν, με την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης να φτάνει το 50% και τα αποθέματα να μειώνονται χαρακτηριστικά, καταλαβαίνουμε ποια θα είναι η κατάληξη της εικόνας της ενεργειακής πολιτικής.
Η εξασφάλιση της οικονομίας του καταναλωτή, όσον αφορά στο δροσισμό, είναι δεδομένη μέσα από την σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα κλιματισμού, για να γίνει εμφανέστερη η βαρυσήμαντη διαφορά. Είναι γεγονός η απαραίτητη χρήση κλιματιστικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου παρατηρείται η δραματική πτώση της απόδοσής τους και την αδυναμία τους να δροσίσουν ικανοποιητικά το χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η συσκευή καλείται να αποβάλει θερμότητα σε ένα περιβάλλον ήδη κορεσμένο από θερμικό φορτίο (το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού) και καταβάλει μια μάταιη προσπάθεια καταναλώνοντας υπερβολικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν όμως η κλιματιστική συσκευή απέβαλε τη θερμότητα σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον, όπως αυτό του εσωτερικού του εδάφους, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει περίπου τους 20°C, τότε η απόδοσή της θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και η οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια τεράστια.

http://www.boudouri.gr/erotiseis2.php

3. 3. Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί το οίκημά μου;
Η εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος είναι εύκολη υπόθεση για τον καθένα. Αρκεί να ενημερωθεί κατάλληλα και να αντιληφθεί τις επιλογές που πρέπει να κάνει για την επίτευξη του μέγιστου οφέλους του.
Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το οίκημα, καθόσον ακόμα και σε ένα ήδη υπάρχον κτισμένο περιβάλλον (οίκημα) μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η ύπαρξη κάποιας έκτασης στον εξωτερικό χώρο θα ήταν χρήσιμη (για την διάνοιξη των γεωτρήσεων) όπως επίσης και η κατάλληλη διαμόρφωση του λεβητοστασίου (τετραγωνικά) εφόσον τα μηχανήματα θέρμανσης-δροσισμού χώρου, προετοιμασίας και αποθήκευσης ζεστού νερού και οι απαραίτητοι συλλέκτες θα καταλαμβάνουν κάποιο χώρο μέσα σε αυτό, ανάλογα με το μέγεθος των απαιτήσεων θέρμανσης και δροσισμού που θέλουμε να καλύψουμε στο εκάστοτε οίκημα..
Πέραν τούτου, αυτό που είναι άκρως απαραίτητο είναι η έκδοση ειδικής άδειας με βάση την Υ.A. Δ9Β, Δ/Φ166/ΟΙΚ 18508/5552/207 για «εγκατάσταση για ιδία χρήση ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης – δροσισμού χώρων μέσω εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των νερών, επιφανειακών και υπογείων, που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό», με την χρήση απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων, που αυτό είναι προϋπόθεση της έναρξης εγκατάστασης για το εκάστοτε οίκημα και όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις.
http://www.boudouri.gr/erotiseis3.php

4. Πρέπει να αλλάξω τα σώματα καλοριφέρ για να εγκαταστήσω γεωθερμικό σύστημα;
Επιπλέον αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητη η αλλαγή των πιθανών συμβατικών σωμάτων που εμφανίζονται στο χώρο. Η εγκατάσταση μπορεί να διεκπεραιωθεί κανονικά. Βέβαια η απόδοση του συστήματος μπορεί να αγγίξει το 100% με κάποιο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή με την μέθοδο των fan-coils. http://www.boudouri.gr/erotiseis4.php

5. Θα χρειαστώ πρόσθετο σύστημα θέρμανσης;
Τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες θέρμανσης και δροσισμού χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση και κάποιου άλλου συστήματος θέρμανσης δροσισμού ως βοηθητικό.
Τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια ώστε να λειτουργήσουν η αντλία θερμότητας, τα βοηθητικά (αντλίες κυκλοφορίας κλπ.) και σε κάποιες περιπτώσεις για να επιτευχθούν τα επιπλέον ποσά θερμότητας. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται είναι πραγματικά μικρή 1/3 έως 1/6 συγκρινόμενη με αυτή που απαιτούν άλλα συστήματα θέρμανσης-δροσισμού για λειτουργία. Το κόστος του γεωθερμικού εναλλάκτη μπορεί να μειωθεί αν χρησιμοποιηθούν και συμβατικά συστήματα. http://www.boudouri.gr/erotiseis5.php

6. Μπορώ να συνδυάσω το σύστημα ΓΑΘ με άλλα συστήματα θέρμανσης δροσισμού;
Εγκαθιστώντας ένα σύστημα ΓΑΘ μπορείτε να αξιοποιήσετε και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική ή η ηλιακή ή η αιολική.
Οι ΓΑΘ μπορούν να πολλαπλασιάσουν κάθε «υδροηλεκτρική» κιλοβατώρα για κάλυψη θερμικών ή ψυκτικών αναγκών εύκολα και οικονομικά καθώς το κόστος ενός γεωθερμικού εναλλάκτη ανοικτού κυκλώματος είναι σχεδόν μηδενικό στις συγκεκριμένες εφαρμογές.
Η διαστασιολόγηση ενός γεωθερμικού εναλλάκτη κλειστού κυκλώματος γίνεται βάσει των ετήσιων ενεργειακών αναγκών, αν εγκατασταθούν και ηλιακοί συλλέκτες το μέγεθός του μπορεί να ελαττωθεί και επιπλέον θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης είτε με την άμεση θέρμανση του κτιρίου όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια είτε με την αύξηση της αποδοτικότητας της ΓΑΘ με την προσαγωγή θερμότερου νερού σε αυτή. http://www.boudouri.gr/erotiseis6.php

7. Θα έχω ζεστό νερό για χρήση χειμώνα - καλοκαίρι;
Για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για παροχή ζεστού νερού προς χρήση.
Το ζεστό νερό χρήσης παράγεται δωρεάν κατά την θερινή περίοδο αφού αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας δροσισμού. Κατά την χειμερινή περίοδο το ζεστό νερό που μπορεί να παραχθεί από τις ΓΑΘ είναι πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε άλλο σύστημα και αγγίζει τους 55 °C – 60 °C.
Για να εξασφαλίσετε το ζεστό νερό χρήσης του κτιρίου απαιτείται να εγκατασταθεί ένα Boiler και ένα Speicher (μηχάνημα αποθήκευσης ζεστού νερού) στην περίπτωση ύπαρξης συμβατικών σωμάτων ή μόνο το Boiler σε περίπτωση επιδαπέδιας θέρμανσης ή fan – coils. http://www.boudouri.gr/erotiseis7.php

8. Σε πόσο χρονικό περιθώριο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση;
Οι εργασίες μπορούν να οργανωθούν και να ολοκληρωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και αυτό βέβαια έγκειται στην εμπειρία και την εξοικείωση με το αντικείμενο του εκάστοτε εγκαταστάτη γεωθερμικού συστήματος. Η πλέον χρονοβόρα διαδικασία περιορίζεται στην έκδοση της προαναφερθείσας άδειας. Κατόπιν της έκδοσης αυτής, η διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί από την επιχείρησή μας, το αργότερα μέσα σε δύο (2) μήνες (χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό για ένα τέτοιου είδους έργο). http://www.boudouri.gr/erotiseis10.php

9. Ποιο είναι το κόστος της εγκατάστασης;
Η τιμή του κόστους εγκατάστασης εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε και προκύπτει από μελέτη του εξειδικευμένου team της επιχείρησης σε συνδυασμό και με την καθοδήγηση των ελβετικών εταιρειών που συνεργαζόμαστε. Η τιμή περιλαμβάνει τις διεργασίες από την διάνοιξη μίας γεώτρησης στην συγκεκριμένη περίπτωση, την σωλήνωση, την σύνδεση με το εσωτερικό του σπιτιού και την δημιουργία ολόκληρου του λεβητοστασίου με την εγκατάσταση της θερμαινόμενης αντλίας και του απαραίτητου μηχανήματος για προετοιμασία ζεστού νερού.
(Ο αριθμός των γεωτρήσεων εξαρτάται επίσης από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε και μπορεί να κυμανθεί από μία έως όσες απαιτεί η θερμαινόμενη αντλία που εγκαθιστάται).
http://www.boudouri.gr/erotiseis11.php

10.Θα μπορώ να έχω οικονομική απόσβεση της επένδυσής μου;
Μιλώντας για οικονομική απόσβεση θα μπορούσαμε να τονίσουμε ότι μέσα σε έξι, ίσως επτά χρόνια επιτυγχάνεται πλήρως, ανάλογα βέβαια με την εκάστοτε χρήση. http://www.boudouri.gr/erotiseis12.php


.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου