Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Map of Power Statistics (2011 Edition)



KΛIK ΕΔΩ για περισσότερα...

ΤΕΣΛΑ - ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ



Ο Νικόλα Τεσλα ήταν μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες που γνώρισε ο κόσμος μας και πολλές από τις εφευρέσεις (περίπου 700 διπλώματα ευρεσιτεχνίας) του δεν έχουν βρει εφαρμογή ακόμη (τουλάχιστον στην επίσημη επιστήμη ).

Ο Νικόλα Τεσλα ανακάλυψε ευρεσιτεχνίες που έχουν σχέση με " τη λεγόμενη τεχνολογία UFO η και με άλλες μυστικές στρατιωτικές εφαρμογές" και να μην ξεχνάμε ότι όλααυτά έγιναν πριν το 1900!! Ο Τεσλα γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856 στο χωριό Σμiλιαν της Λiκα .

Το 1885 Βελτιώνει μιασειρά από εφευρέσεις του Έντισον . Το 1890 κατασκευάζει τις πρώτες γεννήτριες υψηλής συχνότητας κι έτσιανακαλύπτει τα ρεύματα υψηλήςδόνησης καθώς και τις επιδράσεις τουςστην ανθρώπινη φυσιολογία.( Φωτογραφία ,που δείχνει τον Τέσλα να ανάβει μιαλάμπα χωρίς καλώδιο!)

Το 1891 αρχίζει ναπειραματίζεται πάνω στα ραδιοκύματα .Στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνικήςπραγματοποιεί μια πολύ σημαντικά διάλεξη με θέμα "Πειράματα με Εναλλασσόμενα Ρεύματα Υψηλής Συχνότητας και ηεφαρμογή τους στις μεθόδους τεχνητού φωτισμού". Το 1898 Tesla ανήγγειλετην εφεύρεσή του μιας teleautomatic βάρκας που καθοδηγήθηκε από έναν τηλεχειρισμό που επινόησε και ανέπτυξε πάνω στα ράδιο κύματα .

Το 1912 Σχεδιάζει το πρώτο αεροπλάνο καθέτουαπό/προσγείωσης (VTOL), καθώς και τον πρόδρομο του ελικοπτέρου. Το 1899 πραγματοποιεί μυστικά και χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια μια σειρά πειραμάτων πάνω στηνασύρματη μεταφορά ενέργειας. Ο Τέσλαπηγαίνει στο Κολοράντο Σπρινγκς. μια περιοχή με πολύ καθαρή και ξερή ατμόσφαιρα, γεμάτη με στατικό ηλεκτρισμό.Εκεί κατασκευάζει έναν μεγάλοπειραματικό σταθμό, από τον οποίο προεξέχει ένας πύργος με μια χάλκινη σφαίραστnν κορυφή του. Εκεί καταφέρνει ναπραγματοποιήσει μια σειρά από πετυχημένα πειράματα ασύρματης μεταφοράς μεγάλωνποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Παράγει ρεύμα πολύ υψηλής Τάσης(20.000.000VοΙt) και κατασκευάζει ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται με το αινιγματικό όνομα (μεταφορέας εξαποστάσεως ) Χάρης αυτό και χωρίς την χρησιμοποίηση συρμάτων, ανάβει λάμπες και θέτει σε λειτουργία μηχανήματα , που βρίσκονται σεαπόσταση 25-30 χιλιομέτρων. Καταγράφει τα πειράματα του σ ένα ημερολόγιο πεντακοσίων χειρόγραφωνσελίδων, που δημοσιεύεται αργότερα. Ο Τεσλα μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη, ίδρυσε ένα εργαστήριο και άρχισεπειράματα με τις ηχητικές δονήσεις.Εφηύρε τον ταλαντωτή Tesla, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει πολύ λίγη ενέργειαεισαγωγής για να θέσει τη συσκευή σε κίνηση δίνοντας τεράστια επίπεδα ενέργειας. Σε ένα πείραμα, συντόνισε τη μηχανή του στη δόνηση του κτηρίου, ότανξαφνικά " συγχρονίστηκαν " οι συχνότητες άρχισε να τινάζετε ολόκληρο το κτήριο. Το προσωπικό και οι εργαζόμενοι στο κτίριοέτρεξαν πανικόβλητοι έξω καλώντας τηναστυνομία και τα ασθενοφόρα. Όταν έφθασαν, Tesla και οι βοηθοί του ζήτησανσυγνώμη για το απρόσμενο του πειράματος. Το 1935,στην ηλικία των 79 ετών,ο Tesla ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη μηχανή συντονισμού για να καταστρέψει ένα κτήριο η να προκαλέσει σεισμό σεάλλες περιοχές του πλανήτη , ο Τεσλα απάντησε ότι ήταν δυνατό μιας και η φιλοσοφία για την σφαιρικότητα και τα κανάλια ενέργειας έχε αποδειχτεί από την ασύρματη μεταφορά ενέργειας .

Ο αμερικανικός στρατός ταξινόμησε πολλές από τις ηλεκτρικές εφευρέσεις του Tesla ως απόρρητα μυστικά , αποτρέποντας κατά συνέπεια τη διαρροή τεχνογνωσίας .

Οι πρόσφατες αναφορές για τη συμμετοχή του Νικόλα Tesla στη καταστροφή της Tunguska του 1908 τροφοδοτήθηκαν αρχικάαπό μερικές δηλώσεις που έγιναν πριν από καιρό στους New York Times. Πρώτα δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 1907 που μιλά γιατη "κύμα-ενεργειακής προβολής" και τον Απρίλιο του 1908 πουγίνεται αναφορά στη "άμεση εφαρμογήτων ηλεκτρικών κυμάτων χωρίς τη χρήση των εναέριων μηχανών ή άλλων μέσων τηςκαταστροφής." Το 1915 δήλωσε οΤέσλα , "Είναι τέλεια εφαρμόσιμο να διαβιβαστεί η ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καλώδια και να παραχθούν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα σε μια απόσταση. Έχω κατασκευάσει ήδη μια ασύρματη συσκευή αποστολής σημάτων που καθιστά αυτό πιθανό, και την έχω περιγράψει στις τεχνικές δημοσιεύσεις μου, μεταξύ τωνοποίων μπορώ να αναφερθώ στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μου 1.119.732 που χορηγείται πρόσφατα." Οι ηλεκτρικές βολίδες,τα σφαιρικά plasmoids, ή η αστραπή σφαιρών έχουν αναφερθεί επίσης σε παρόμοιαφαινόμενα .Οι ηλεκτρική βολίδες αστραπής & Tesla γεννήτρια αστραπών ( Fuelless Tesla)προσεγγίζουν αυτό το φαινόμενο .

Ο Τεσλα στόχευε νακατασκευάσει στους καταρράκτες του Νιαγάρα ένα σύστημα συλλογής ενέργειας απότη ατμόσφαιρα το οποίο θα το διοχέτευε δωρεά σε όλων τον κόσμο του πλανήτη.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ
Η θερμότητα της γήινης σφαίρας στο εσωτερικό της, με τα διάφορα φρέατα και τις
γεωτρήσεις που γίνονται για την ανεύρεση εκμεταλλεύσιμων υλών, έχει αποδειχθεί ότι σε βάθος όχι μεγάλο από την επιφάνεια της επικρατεί υψηλή θερμοκρασία, που αυξάνεται όσο προχωρούμε στο κέντρο και κάνει αδύνατη την ύπαρξη ζωής στα βάθη εκείνα. Η θερμοκρασία αυτή του εσωτερικού της γης δεν είναι απόρροια της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά οφείλεται στη θερμότητα που κλείστηκε μέσα στη γήινη σφαίρα από την εποχή του σχηματισμού της, όταν αυτή ήταν διάπυρη και δεν μπορούσε να ακτινοβοληθεί εύκολα εξαιτίας της παρουσίας του δυσθερμαγωγού περιβλήματος του στερεού φλοιού. Σύμφωνα με
νεώτερη θεωρία, μεγάλο ποσό της εσωτερικής αυτής ενέργειας οφείλεται στη διάσπαση ραδιενεργών ουσιών, που είναι κλεισμένες μέσα στη γη. Η παραγωγή θερμότητας από τη διάσπαση αυτή και εάν ακόμη δεν είναι τόση, ώστε να αυξάνει το συνολικό ποσό της ήδη υπάρχουσας θερμότητας, αρκεί για να τη διατηρεί σταθερή ή τουλάχιστον για να εμποδίζει τη γρήγορη ελλάτωσή της. Η παρουσία της εσωτερικής θερμότητας της γης γίνεται αισθητή πέρα από το όριο διείσδυσης της ηλιακής θερμότητας, που είναι διάφορη στους διάφορους τόπους και εξαρτιέται από το γεωγραφικό πλάτος τους και από τη μορφολογία του φλοιού, από το είδος και την υφή των πετρωμάτων της περιοχής και τη θέση τους (στο εσωτερικό των ηπείρων, ή στις ακτές και τους ωκεανούς.) Πέρα από το όριο διείσδυσης της ηλιακής θερμότητας η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται συνεχώς και η αύξηση αυτή είναι ορισμένη για ορισμένο διάστημα (1 κατά 33m.) Το διάστημα αυτό αποτελεί τη γεωθερμική ή γεωθερμαντική κλίμακα, αυξάνεται δε και ελαττώνεται ανάλογα με τη θερμική αγωγιμότητα των πετρωμάτων κάθε περιοχής ή άλλων αιτιών. Σήμερα κάτω από την πίεση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της ανθρωπότητας για φθηνή ενέργεια, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας. Σχετικές ενέργειες διεξάγονται και στην Ελλάδα, στην περιοχή των νησιών του Αιγαίου κυρίως στην Μήλο. Τα γεωθερμικά ρευστά, εκτός από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να αξιοποιηθούν και για ενεργειακούς σκοπούς. Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια ήπια και σχετικά ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή, που με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα μπορεί να καλύψει σημαντικό ποσοστό από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας.
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η γεωθερμική ενέργεια , ανάλογα με τη θερμοκρασία των ρευστών διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: Χαμηλής ενθαλπίας (25-100 βαθμούς Κελσίου) Μέσης ενθαλπίας (100-150 βαθμούς Κελσίου) Υψηλής ενθαλπίας (>150 βαθμούς Κελσίου) Η γεωθερμική ενέργεια υψηλής ενθαλπίας χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η γεωθερμική ενέργεια χαμηλής και μέσης ενθαλπίας βρίσκει σε διεθνές επίπεδο πολλές εφαρμογές στη γεωργία, τη γεωργική βιομηχανία την κτηνοτροφία-ιχθυοκαλλιέργεια και τη θέρμανση χώρων. Το όφελος είναι προφανές αν συνυπολογιστεί, μαζί με την ενεργειακή εξοικονόμηση η μείωση των εκπομπών του CO2, SO2, NOx ,και των λοιπών ρύπων. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η χώρα μας λόγω των ειδικών συνθηκών της είναι πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Τα γεωθερμικά ρευστά μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα , κατά την απόρριψη των γεωθερμικών ρευστών στο περιβάλλον. Με την υπάρχουσα τα τελευταία χρόνια τεχνολογία, είναι δυνατή και σχετικά εύκολη η αντιμετώπιση των προβλημάτων. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ-ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συνηθέστερα ακολουθούμενη μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμικό ρευστό , η οποία χρησιμοποιεί όταν το ρευστό αυτό εξέρχεται από τη γεώτρηση υπό μορφής ατμού με πίεσης , χωρίς τη βοήθεια άντλησης, συνιστάται στην εκτόνωσή του σε ένα στροβιλοφόρο κινητήρα, συνδεδεμένο με μια ηλεκτρογεννήτρια. Μια αποδοτικότερη της προηγούμενης διαδικασίας είναι ο δυαδικός κύκλος ,που χρησιμοποιείται όταν η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού είναι μικρότερη από 180 βαθμούς Κελσίου. Το μεγαλύτερο, σήμερα γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένο στα Γκέυζερς της Καλιφόρνιας. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ εγκατέστησε στη Μήλο το 1985 μια πειραματική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας του νησιού, η οποία λειτούργησε επιτυχώς για κάποιο διάστημα μέχρι το 1989. Η χώρα μας έχει δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία της τάξεως των 150 ΜW το οποίο, όμως για διάφορες αιτίες, παραμένει ανεκμετάλλευτο. Γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας έχουν εντοπιστεί στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου, πιο συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου, Σαντορίνης, και Νισύρου. Η ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων μέσης ενθαλπίας, πέραν του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, και στη νήσο Λέσβο, ενώ πεδίο χαμηλής ενθαλπίας υπάρχουν διασπαρμένα σε ολόκληρη σχεδόν, τη χώρα. Σήμερα, στην Ελλάδα, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας γίνεται αποκλειστικά για χρήση της σε θερμικές εφαρμογές. Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά τη θέρμανση θερμοκηπίων. Ανάλογη χρήση της γεωθερμίας γίνεται και στις υδατοκαλλιέργειες, όπου εκτρέφονται υδρόβιοι οργανισμοί αναπτύσσονται γρηγορότερα σε θερμοκρασίες νερού μεγαλύτερες από τις συνήθεις στη φύση. Μια άλλη παγκοσμίως δεδομένη, χρήση της γεωθερμίας είναι η τηλεθέρμανση, όπως ονομάζεται η παραγωγή ζεστού νερού από έναν κεντρικό σταθμό παραγωγής της θερμότητας με σκοπό τη θέρμανση των διάφορων χώρων. http://4lyk-pyrgou.ilei.sch.gr/elpiweb/pgrm/perival/geother.htm

Απέραντο γεωλογικό πάρκο η Ήπειρος

Η ανάγκη αξιοποίησης των φυσικών και ορυκτών πόρων της Περιφέρειας Ηπείρου αναδείχθηκε στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και η Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στα Γιάννινα.Ο υδάτινος πλούτος, τα γεωθερμικά πεδία, ακόμη και τα κοιτάσματα αργίλου και τύρφης, ενώ πολύ περισσότερο τα κοιτάσματα πετρελαίου που ενδεχομένως υπάρχουν, «αναμένουν» την εκμετάλλευσή τους προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς βέβαια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.Η αξιοποίηση όλων των παραπάνω μπορεί μάλιστα να αποτελέσει τη λύση για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και στην Ήπειρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.Για μια «τεράστια εθνική περιουσία» που πρέπει να αξιοποιηθεί έκανε λόγο ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου.«Η Ήπειρος είναι ένα απέραντο γεωλογικό πάρκο. Παρότι πρόκειται για μία υποβαθμισμένη Περιφέρεια έχει ως πλεονέκτημα τους ορυκτούς πόρους, τα επίγεια και υπόγεια ύδατα που επαρκούν για δύο πόλεις μεγέθους της Αθήνας. Πρόκειται για μία τεράστια εθνική περιουσία και μία αναπτυξιακή δύναμη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.Τα νερά δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ήπειρο.Επιπλέον στην Ήπειρο εντοπίζονται σημαντικά γεωλογικά «μνημεία» όπως για παράδειγμα η χαράδρα του Βίκου – Αώου που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της Ουνέσκο.«Η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για το περιβάλλον και όχι με άναρχη εκμετάλλευση μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.Προς αξιοποίηση το γεωθερμικό πεδίο στην ΆρταΜία υπουργική απόφαση απομένει για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας που έχει εντοπιστεί στις Συκιές Άρτας, ενώ γεωθερμικά πεδία υπάρχουν και στην Κόνιτσα.Οι έρευνες στην Άρτα ξεκίνησαν το 1996 και συνεχίστηκαν με το Γ’ ΚΠΣ. Στην περιοχή βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού σε θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από διάφορες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον χώρο των καλλιεργειών.Η γεωθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών όπως σημείωσε ο Γεωλόγος διευθυντής ΔΙΓΕΘΜΥ ΙΓΜΕ Γιώργος Χατζηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί αυτή η μορφή ενέργειας, που είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον.Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις θερμοκηπίων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με στόχο την θέρμανση, κάτι που εξασφαλίζει εξαγωγές στο εξωτερικό αλλά και πολλές θέσεις εργασίας.Ως ενδεικτικές καλλιέργειες ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης τη ντομάτα και τα σπαράγγια, που μπορούν να πωληθούν σε υψηλές τιμές.Νέες τεχνικές για καλύτερα αποτελέσματαΚατά τη διάρκεια της ημερίδας σημαντική ήταν η εισήγηση του γεωλόγου των ΕΛΠΕ Φαίδωνα Μαρνέλη που αναφέρθηκε στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.Ο κ. Μαρνέλης έκανε μία αναδρομή στις έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και εξήγησε γιατί ορισμένες τεχνικές εξόρυξης δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους «καρπούς».Πρόσθεσε επίσης πως οι νέες τεχνικές που αναπτύσσονται δίνουν τη δυνατότητα για εγκυρότερες έρευνες σε μεγαλύτερο βάθος και με λιγότερο κόστος, το οποίο ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό.Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και στόχος είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για την συνέχιση των ερευνών και στη συνέχεια των απαραίτητων γεωτρήσεων.Εξάλλου είναι γνωστό πως έρευνες είχαν ξεκινήσει στην περιοχή του Καλπακίου και οι τοπικοί φορείς αναμένουν τις εξελίξεις από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει μία ακόμη απόπειρα εξόρυξης πετρελαίου.Στήριξη στο ΙΓΜΕΗ ημερίδα αυτή διοργανώθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια δράσης της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και τα 35 χρόνια από την ίδρυση του παραρτήματος του ΙΓΜΕ στην Ήπειρο για ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα.Εκτός από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων που εξέφρασαν τη σημασία των γεωλογικών ερευνών του ΙΓΜΕ, ιδιαίτερα για την περιοχή της Ηπείρου, που διαθέτει πλούσιο υπέδαφος, αλλά και αντιμετωπίζει προβλήματα κατολισθήσεων και σεισμικότητας.Την ημερίδα χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γ. Ρεκατσίνας, η Γ.Γ της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Ευγενία Μωραΐτη, και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ.Την ίδια ώρα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ ζητούν την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για συρρίκνωση του Ινστιτούτου, που θα οδηγήσει στην ουσιαστική κατάργησή του.Για απαξίωση του ΙΓΜΕ έκανε λόγο η κα Μωραΐτη και η κα Χάιδου, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων.«Η κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει στην ασφυκτική συρρίκνωση και ουσιαστική διάλυση του ΙΓΜΕ. Εάν δεν ανακληθεί η απόφαση αυτή η χώρα μας θα είναι η μοναδική χώρα χωρίς ανεξάρτητο φορέα για τη γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα», σημείωσε.Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ζητούν από όλα τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια της χώρας να αντιδράσουν στην καταστροφική, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση για την χώρα μας.Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί την σημασία του ερευνητικού φορέα και δεν θα προχωρήσει στην κατάργησή του.


ΤΟΝΟΙ ΠΛΟΥΤΟΥ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ...

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΔΗ Η ΛΑΜΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...ΠΑΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝΟΙ ΠΛΟΥΤΟΥ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ...ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-ΧΡΥΣΟ-ΟΣΜΙΟ-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΡΥΚΤΑ...!!!ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ!!!ΑΥΤΟΙ SIMENS EΜΕΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ...ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/12/blog-post_8505.html

Photovoltaic

Η λέξη φωτοβολταϊκά αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου photovoltaic. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1890 έχοντας σαν συνθετικά τις λέξεις: photo από την ελληνική λέξη Φως και volt η οποία συνδέεται με την πρωτοπόρο στην ανάπτυξη του ηλεκτρισμού Alesssandro Volta. Αναφέρεται δηλαδή στον ηλεκτρισμό από το φως. Αυτό ακριβώς κάνουν τα φωτοβολταϊκά υλικά, μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια (Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο), όπως ανακάλυψε ο Edmond Becquerel το 1939. Ένα τυπικό Φ/Β σύστημα αποτελείται από το Φ/Β πλαίσιο ή ηλιακή γεννήτρια ρεύματος και τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη Φ/Β συστοιχία. Για αυτόνομα συστήματα υπάρχει επίσης το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες εφαρμογών φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι κυριότερες των οποίων μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:Καταναλωτικά προϊόντα (1mW–100 Wp) που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές μικρής κλίμακας ισχύος όπως τροχόσπιτα, σκάφη αναψυχής, εξωτερικός φωτισμός κήπων, ψύξη και προϊόντα όπως μικροί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φανοί κ.ά.Διασυνδεδεμένα Φ/Β Συστήματα – Οικιακός Τομέας που εμπίπτουν Φ/Β συστήματα τυπικού μεγέθους 1,5kWp έως 10kW, τα οποία εγκαθίστανται σε στέγες ή προσόψεις κατοικιών και τροφοδοτούν άμεσα τις καταναλώσεις του κτιρίου, ή διοχετεύουν τη παραγόμενη ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η κατηγορία αυτή αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς Φ/Β συστημάτων.Αυτόνομα ή απομονωμένα συστήματα (100Wp –200kWp) που συγκαταλέγονται συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες και μικρούς οικισμούς που δεν είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο.Μεγάλα Διασυνδεδεμένα στο Δίκτυο Φ/Β Συστήματα που αφορά Φ/Β σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγέθους 20kWp έως μερικά MWp, στους οποίους η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο. Η αγορά των Φ/Β στην Ευρώπη είναι σημαντική κυρίως στις χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, το αρχικό Εθνικό Πρόγραμμα των 1.000 Φ/Β Στεγών (1990) και μετέπειτα των 100.000 Φ/Β Στεγών (1999) σε συνδυασμό με επιδότηση της παραγόμενης ηλιακής kWh, δημιούργησαν ιδιαίτερη ανάπτυξη τόσο στις εφαρμογές όσο και στη βιομηχανία. Ωστόσο στην Ελλάδα η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων ξεκίνησε μόλις λίγα χρόνια πριν παρόλο που έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των συστημάτων. Η αξιοποίηση μιας εγχώριας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που είναι σε αφθονία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια παροχής ενέργειας. Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε μεγάλη κλίμακα θα οδηγήσει στην σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και κάθε μορφής εισαγόμενη ενέργεια. Επιπρόσθετα θα επιτευχθούν και οι στόχοι της Ε.Ε. σχετικά με τη μείωση των αερίων ρύπων και τη διείσδυση των ΑΠΕ στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό 20% έως το 2010.Καθώς το κόστος των Φ/Β συστημάτων συνεχίζει να μειώνεται, όλο και περισσότερες Φ/Β εφαρμογές γίνονται οικονομικά ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με παραγωγή ενέργειας από συμβατικές μορφές. Πα­ράλληλα, η αυξανόμενη ευαισθησία της κοινής γνώμης, λόγω των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής και χρήσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα των Φ/Β συστημάτων, έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν μια από τις περισσότερα υποσχόμενες ενεργειακές τεχνολογίες.Η γεωθερμική ενέργεια, δηλ. η θερμότη­τα του εσωτερικού της γης, αποτελεί και αυτή μια καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον ανα­νεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία αξιοποιείται σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα. Η Αβαθής Γεωθερμία αποτελεί μια μορφή αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση ή/και ψύξη κτιρίων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, θέρμανση θερμοκηπίων και πισινών κ.λπ. και εντάσσεται και αυτή στην οικογένεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εφαρμογή ενός συστήματος κλιματισμού αβαθούς γεωθερμίας στηρίζεται στην σταθερή θερμοκρασία του εδάφους ή των επιφανειακών / υπόγειων υδροφόρων οριζόντων.Ο φλοιός της γης, απορροφά σε μορφή θερμότητας ένα μεγάλο ποσό ενέργειας από τον ήλιο, που συντελεί στην διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στα επιφανειακά στρώματα κάτω από ένα βάθος, ανεξάρτητα από τις κλιματικές αλλαγές. Η γεωθερμία μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια αυτή του φλοιού της γης και να την μετατρέψουμε σε ένα ωφέλιμο θερμικό ή ψυκτικό φορτίο. Αυτό επιτυγχάνεται με το σύστημα των Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ). Το σύστημα (ΓΑΘ) λειτουργεί σαν αναστρέψιμη ψυκτική διάταξη με λήψη θερμότητας κατά την χειμερινή περίοδο από το έδαφος και απαγωγή θερμότητας κατά την θερινή περίοδο στο έδαφος. Ένα σύστημα ΓΑΘ αποτελείται από τρία μέρη: Σύστημα εναλλαγής θερμότητας εντός του εδάφους μέσω γεωεναλλακτών ή υδρογεώτρησης Γεωθερμική αντλία θερμότητας Εσωτερικό σύστημα θέρμανσης ή/και ψύξης εντός του κτιρίουΟ βασικός διαχωρισμός των γεωθερμικών συστημάτων γίνεται σε γεωθερμικά συστήματα ανοιχτού ή κλειστού τύπου. Τα ανοιχτού τύπου γεωθερμικά συστήματα κάνουν χρήση του επιφανειακού ή υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα μέσω ενός συστήματος υδρογεωτρήσεων άντλησης και επανεισαγωγής. Από την άλλη μεριά, τα γεωθερμικά συστήματα κλειστού τύπου εκμεταλλεύονται την σταθερή θερμοκρασία των πετρωμάτων και των γεωλογικών σχηματισμών με την εγκατάσταση γεωσυλλεκτών (σωληνώσεων). Σύμφωνα με την μορφολογία του εδάφους και το διάγραμμα κάλυψης της εγκατάστασης, η διάταξη των γεωσυλλεκτών μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη ή κωνική.Η γεωθερμία είναι με διαφορά η πιο αποτελεσματική τεχνολογία όσον αφορά τις εφαρμογές χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με τα σημαντικότερα απτά πλεονεκτήματα. Ήδη εξαιρετικά διαδεδομένη στο εξωτερικό, η γεωθερμία για εφαρμογές κλιματισμού προσφέρει σε προσιτό αρχικό κόστος ένα σύστημα που αποτελεί πραγματικά το πιο σύγχρονο & οικολογικό σύστημα κλιματισμού. Με τον γεωθερμικό κλιματισμό επιτυγχάνεται οικονομία κατά την χρήση του που μπορεί να ανέλθει έως και 70% κατά την περίοδο της θέρμανσης και 30-40% κατά την περίοδο που απαιτείται ψύξη, και συγχρόνως είναι δυνατή η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Επιπρόσθετα, τα συστήματα αυτά έχουν απλή συντήρηση εξοπλισμού, αυτονομία, δεν απαιτείται χρήση καυσίμου και δεξαμενών και καταργεί το εξωτερικό μηχάνημα των κοινών κλιματιστικών που αλλοιώνει τις όψεις των κτιρίων.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η αδειοδότηση για την εγκατάσταση και λειτουργία των γεωθερμικών συστημάτων έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Η άδεια για την εκτέλεση, την εγκατάσταση και την λειτουργία έχει γίνει πλέον ενιαία που εκδίδεται από την Δ/νση Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με την υποβολή αίτησης – μελέτης και μικρό αριθμό απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έτσι, παραγκωνίζεται πλέον και το τελευταίο εμπόδιο για την αξιοποίηση της «αδικημένης» αυτής μορφής ΑΠΕ.Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που επιδοτεί παρεμβάσεις σε κατοικίες ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ των επιδοτούμενων παρεμβάσεων αποτελεί και η εγκατάσταση συστημάτων αβαθούς γεωθερμίας. Ας μην παραβλέψουμε όμως, να αναφερθούμε στη φιλικότητα του όλου συστήματος ως προς το περιβάλλον, η οποία χαρακτηρίζει κάθε γεωθερμική εγκατάσταση. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση χωρίς να παράγουν κάποιο τύπο αιθάλης ή άλλου τοξικού καυσαερίου. Πέρα από την σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας και την ουσιαστική μείωση του κόστους του παραγόμενου κλιματισμού (ψύξη – θέρμανση), ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού μας παρέχει τη δυνατότητα να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα απέναντι στο πληγωμένο μας οικοσύστημα.