Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)


1. Γεωθερμία ή πετρέλαιο;
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης γεωθερμίας είναι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Βόρειας Ελλάδας όσον αφορά στο γεωθερμικό δυναμικό της είναι ότι το άμεσα (με γεωτρήσεις) αξιοποιήσιμο θερμοενεργειακό δυναμικό στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά σε ισχύ τα 200 MWt και μπορεί να αντικαταστήσει 160.000 Τ.Ι.Π./έτος (Τ.Ι.Π. = Τόνοι Ισοδυνάμου Πετρελαίου. Συνεπώς λέμε αντίο στη χρήση πετρελαίου με την χρήση του ασφαλούς συστήματος γεωθερμίας (η χρήση του συμβατικού λεβητοστασίου ίσως θα μπορούσε να αποδειχθεί και επικίνδυνη κάποιες φορές λόγω της μερικής συντήρησής του, 1 στους 2 δεν συντηρείται σωστά).
Όσον αφορά στο ρεύμα, η ενέργεια που καταναλώνεται είναι πολύ μικρή, θα μπορούσαμε να πούμε όση ενέργεια καταναλώνει ένα ψυγείο. Συνεπώς οι δαπάνες για θέρμανση και κλιματισμό μειώνονται κατά 25% - 75%. Με τις αντλίες θερμότητας, που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε, έχουμε τον μέγιστο βαθμό απόδοσης με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. http://www.boudouri.gr/erotiseis1.php

2. 2. Γιατί να προτιμήσω την μέθοδο της γεωθερμίας;
Σήμερα, που οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η ανάγκη για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) με στόχο την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, γίνεται επιτακτική. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς και προβλέπεται να κορυφωθεί το 2010 – 2025.
Συνεπώς η ύπαρξη μιας καινοτομίας στο χώρο της θέρμανσης και του δροσισμού με την μέθοδο της γεωθερμίας συγκεκριμένα, ήταν απαραίτητη. Βέβαια καινοτομία χαρακτηρίζεται για τα δικά μας ελλαδικά δεδομένα καθόσον η γεωθερμία είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται από ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει περισσότερο και με τον πιο επιτυχή τρόπο στην κατανάλωση και παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας, επειδή παρουσιάζει την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ καθώς και το σημαντικό πλεονέκτημα ότι είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο (ημέρα και νύχτα), σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και επιπλέον δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η ηλιακή και η αιολική.
Η χώρα μας, με χρήση των ορυκτών καυσίμων (λιθάνθρακα και πετρελαίου), εμφανίζει έναν μεγάλο βαθμό εξάρτησης, άνω του 65%. Και αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι τιμές του πετρελαίου θα υπερτριπλασιαστούν, με την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης να φτάνει το 50% και τα αποθέματα να μειώνονται χαρακτηριστικά, καταλαβαίνουμε ποια θα είναι η κατάληξη της εικόνας της ενεργειακής πολιτικής.
Η εξασφάλιση της οικονομίας του καταναλωτή, όσον αφορά στο δροσισμό, είναι δεδομένη μέσα από την σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα κλιματισμού, για να γίνει εμφανέστερη η βαρυσήμαντη διαφορά. Είναι γεγονός η απαραίτητη χρήση κλιματιστικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου παρατηρείται η δραματική πτώση της απόδοσής τους και την αδυναμία τους να δροσίσουν ικανοποιητικά το χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η συσκευή καλείται να αποβάλει θερμότητα σε ένα περιβάλλον ήδη κορεσμένο από θερμικό φορτίο (το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού) και καταβάλει μια μάταιη προσπάθεια καταναλώνοντας υπερβολικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν όμως η κλιματιστική συσκευή απέβαλε τη θερμότητα σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον, όπως αυτό του εσωτερικού του εδάφους, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει περίπου τους 20°C, τότε η απόδοσή της θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και η οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια τεράστια.

http://www.boudouri.gr/erotiseis2.php

3. 3. Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί το οίκημά μου;
Η εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος είναι εύκολη υπόθεση για τον καθένα. Αρκεί να ενημερωθεί κατάλληλα και να αντιληφθεί τις επιλογές που πρέπει να κάνει για την επίτευξη του μέγιστου οφέλους του.
Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το οίκημα, καθόσον ακόμα και σε ένα ήδη υπάρχον κτισμένο περιβάλλον (οίκημα) μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η ύπαρξη κάποιας έκτασης στον εξωτερικό χώρο θα ήταν χρήσιμη (για την διάνοιξη των γεωτρήσεων) όπως επίσης και η κατάλληλη διαμόρφωση του λεβητοστασίου (τετραγωνικά) εφόσον τα μηχανήματα θέρμανσης-δροσισμού χώρου, προετοιμασίας και αποθήκευσης ζεστού νερού και οι απαραίτητοι συλλέκτες θα καταλαμβάνουν κάποιο χώρο μέσα σε αυτό, ανάλογα με το μέγεθος των απαιτήσεων θέρμανσης και δροσισμού που θέλουμε να καλύψουμε στο εκάστοτε οίκημα..
Πέραν τούτου, αυτό που είναι άκρως απαραίτητο είναι η έκδοση ειδικής άδειας με βάση την Υ.A. Δ9Β, Δ/Φ166/ΟΙΚ 18508/5552/207 για «εγκατάσταση για ιδία χρήση ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης – δροσισμού χώρων μέσω εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των νερών, επιφανειακών και υπογείων, που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό», με την χρήση απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων, που αυτό είναι προϋπόθεση της έναρξης εγκατάστασης για το εκάστοτε οίκημα και όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις.
http://www.boudouri.gr/erotiseis3.php

4. Πρέπει να αλλάξω τα σώματα καλοριφέρ για να εγκαταστήσω γεωθερμικό σύστημα;
Επιπλέον αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητη η αλλαγή των πιθανών συμβατικών σωμάτων που εμφανίζονται στο χώρο. Η εγκατάσταση μπορεί να διεκπεραιωθεί κανονικά. Βέβαια η απόδοση του συστήματος μπορεί να αγγίξει το 100% με κάποιο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή με την μέθοδο των fan-coils. http://www.boudouri.gr/erotiseis4.php

5. Θα χρειαστώ πρόσθετο σύστημα θέρμανσης;
Τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες θέρμανσης και δροσισμού χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση και κάποιου άλλου συστήματος θέρμανσης δροσισμού ως βοηθητικό.
Τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια ώστε να λειτουργήσουν η αντλία θερμότητας, τα βοηθητικά (αντλίες κυκλοφορίας κλπ.) και σε κάποιες περιπτώσεις για να επιτευχθούν τα επιπλέον ποσά θερμότητας. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται είναι πραγματικά μικρή 1/3 έως 1/6 συγκρινόμενη με αυτή που απαιτούν άλλα συστήματα θέρμανσης-δροσισμού για λειτουργία. Το κόστος του γεωθερμικού εναλλάκτη μπορεί να μειωθεί αν χρησιμοποιηθούν και συμβατικά συστήματα. http://www.boudouri.gr/erotiseis5.php

6. Μπορώ να συνδυάσω το σύστημα ΓΑΘ με άλλα συστήματα θέρμανσης δροσισμού;
Εγκαθιστώντας ένα σύστημα ΓΑΘ μπορείτε να αξιοποιήσετε και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική ή η ηλιακή ή η αιολική.
Οι ΓΑΘ μπορούν να πολλαπλασιάσουν κάθε «υδροηλεκτρική» κιλοβατώρα για κάλυψη θερμικών ή ψυκτικών αναγκών εύκολα και οικονομικά καθώς το κόστος ενός γεωθερμικού εναλλάκτη ανοικτού κυκλώματος είναι σχεδόν μηδενικό στις συγκεκριμένες εφαρμογές.
Η διαστασιολόγηση ενός γεωθερμικού εναλλάκτη κλειστού κυκλώματος γίνεται βάσει των ετήσιων ενεργειακών αναγκών, αν εγκατασταθούν και ηλιακοί συλλέκτες το μέγεθός του μπορεί να ελαττωθεί και επιπλέον θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης είτε με την άμεση θέρμανση του κτιρίου όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια είτε με την αύξηση της αποδοτικότητας της ΓΑΘ με την προσαγωγή θερμότερου νερού σε αυτή. http://www.boudouri.gr/erotiseis6.php

7. Θα έχω ζεστό νερό για χρήση χειμώνα - καλοκαίρι;
Για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για παροχή ζεστού νερού προς χρήση.
Το ζεστό νερό χρήσης παράγεται δωρεάν κατά την θερινή περίοδο αφού αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας δροσισμού. Κατά την χειμερινή περίοδο το ζεστό νερό που μπορεί να παραχθεί από τις ΓΑΘ είναι πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε άλλο σύστημα και αγγίζει τους 55 °C – 60 °C.
Για να εξασφαλίσετε το ζεστό νερό χρήσης του κτιρίου απαιτείται να εγκατασταθεί ένα Boiler και ένα Speicher (μηχάνημα αποθήκευσης ζεστού νερού) στην περίπτωση ύπαρξης συμβατικών σωμάτων ή μόνο το Boiler σε περίπτωση επιδαπέδιας θέρμανσης ή fan – coils. http://www.boudouri.gr/erotiseis7.php

8. Σε πόσο χρονικό περιθώριο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση;
Οι εργασίες μπορούν να οργανωθούν και να ολοκληρωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και αυτό βέβαια έγκειται στην εμπειρία και την εξοικείωση με το αντικείμενο του εκάστοτε εγκαταστάτη γεωθερμικού συστήματος. Η πλέον χρονοβόρα διαδικασία περιορίζεται στην έκδοση της προαναφερθείσας άδειας. Κατόπιν της έκδοσης αυτής, η διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί από την επιχείρησή μας, το αργότερα μέσα σε δύο (2) μήνες (χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό για ένα τέτοιου είδους έργο). http://www.boudouri.gr/erotiseis10.php

9. Ποιο είναι το κόστος της εγκατάστασης;
Η τιμή του κόστους εγκατάστασης εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε και προκύπτει από μελέτη του εξειδικευμένου team της επιχείρησης σε συνδυασμό και με την καθοδήγηση των ελβετικών εταιρειών που συνεργαζόμαστε. Η τιμή περιλαμβάνει τις διεργασίες από την διάνοιξη μίας γεώτρησης στην συγκεκριμένη περίπτωση, την σωλήνωση, την σύνδεση με το εσωτερικό του σπιτιού και την δημιουργία ολόκληρου του λεβητοστασίου με την εγκατάσταση της θερμαινόμενης αντλίας και του απαραίτητου μηχανήματος για προετοιμασία ζεστού νερού.
(Ο αριθμός των γεωτρήσεων εξαρτάται επίσης από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε και μπορεί να κυμανθεί από μία έως όσες απαιτεί η θερμαινόμενη αντλία που εγκαθιστάται).
http://www.boudouri.gr/erotiseis11.php

10.Θα μπορώ να έχω οικονομική απόσβεση της επένδυσής μου;
Μιλώντας για οικονομική απόσβεση θα μπορούσαμε να τονίσουμε ότι μέσα σε έξι, ίσως επτά χρόνια επιτυγχάνεται πλήρως, ανάλογα βέβαια με την εκάστοτε χρήση. http://www.boudouri.gr/erotiseis12.php


.

ΑΠΕ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Στοιχεία: ΕΛΛΣΤΑΤ, ΤτΕ

Η ανάγκη για τη χρήση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) δημιουργήθηκε από τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας (από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά καύσιμα, ουράνιο ή άλλα σχάσιμα υλικά). Όλα τα παραπάνω καύσιμα εξαντλούνται σταδιακά κάνοντας φανερή την ύπαρξη ενός ενεργειακού προβλήματος. Επίσης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αραίωση του στρώματος του όζοντος.

Μορφές Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ηλιακή ενέργεια. Άμεση εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας. Φωτοβολταϊκά συστήματα με τα οποία μετατρέπεται η ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική. Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα στα οποία η ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται και αποθηκεύεται με μορφή θερμότητας σε κάποιο ρευστό. Παθητικά Ηλιακά Συστήματα τα οποία βασίζονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων ώστε να μεγιστοποιείται η εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας στη θέρμανση-ψύξη, φωτισμό

Αιολική ενέργεια. Εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των ανέμων την οποία οι ανεμογεννήτριες μετατρέπουν πρώτα σε μηχανική και μετά σε ηλεκτρική

Γεωθερμική Ενέργεια. Χρησιμοποιούνται τα θερμά νερά (ή ατμοί) που είναι αποθηκευμένα στο υπέδαφος σε θερμικές εφαρμογές ή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Βιομάζα. Κάθε υλικό που συναντάμε στη φύση περιέχει χημική ενέργεια η οποία με καύση μετατρέπεται σε θερμική

Υδροηλεκτρική Ενέργεια. Η εκμετάλλευση υδατοπτώσεων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ενέργεια της θάλασσας. Ενέργεια από κύματα και παλίρροιες

Αστικά Απορρίμματα. Διαχείριση και ενεργειακή εκμετάλλευση των απορριμμάτων

Πλεονεκτήματα

Προστασία περιβάλλοντος. Όλες οι μορφές ΑΠΕ είναι καθαρές χωρίς ρύπους στο περιβάλλον, και χωρίς απόβλητα.

Σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας. Το μηδενικό κόστος πρώτης ύλης σε συνδυασμό με την ελάχιστη συντήρηση των συστημάτων δίνει σαν αποτέλεσμα πολύ μικρό κόστος λειτουργίας.

Ανεξάντλητες πρώτες ύλες.

Απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα

Ανεξαρτησία από κεντρικά δίκτυα διανομής και των συμφερόντων τους

Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας

Μικρές απώλειες. Τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες μορφές εγκαθίστανται συνήθως κοντά στο τόπο της κατανάλωσης. Έτσι έχουμε πολύ μικρές απώλειες στην μεταφορά του ρεύματος και δεν είναι αναγκαία η δημιουργία δικτύου.

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, αιολική, γεωθερμική και ενέργεια βιομάζας έχουν τη μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον. Αυτές οι "φιλικές προς το περιβάλλον" πηγές ενέργειας δίνουν στον καταναλωτή ένα εναλλακτικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτόν με τη χρήση άνθρακα, πυρηνικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου και μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων. Σήμερα οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν με άνθρακα παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Όμως αυτή η φτηνή μέθοδος προκαλεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον με την εκπομπή τοξικών αερίων. Αυτά τα τοξικά αέρια, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου, σε συνδυασμό με το νερό της βροχής δημιουργούν την όξινη βροχή και συμβάλλουν στη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και όχι μόνο.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από φυσικούς πόρους, όπως το ηλιακό φως, τον αέρα, τη βροχή, τις παλίρροιες, και γεωθερμική ενέργεια, η οποία είναι ανανεώσιμη (φυσικά αναπληρώνονται). Περίπου το 16% της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το 10% προέρχεται από την παραδοσιακή βιομάζα, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση, και 3,4% από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (μικρά υδροηλεκτρικά, σύγχρονη βιομάζα, αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, και τα βιοκαύσιμα), έδωσαν άλλο ένα 2,8% και αυξάνονται πολύ γρήγορα. [1] Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 19%, με το 16% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειαςπροέρχονται από την υδροηλεκτρική ενέργεια και το 3% από τις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [2].

Η αιολική ενέργεια αυξάνεται με ρυθμό 30% ετησίως, με εγκατεστημένη δυναμικότητα παγκοσμίως από 198 γιγαβάτ (GW) το 2010, [3] [4] και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. [5] Στο το τέλος του 2010, οι σωρευτικές παγκόσμια φωτοβολταϊκά (PV) εγκαταστάσεις ξεπέρασε τα 40 GW [6] [7] [8] και φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλή στη Γερμανία και την Ισπανία. [9] Ηλιακή θερμοηλεκτρικούς σταθμούς λειτουργούν στις ΗΠΑ και την Ισπανία, και το μεγαλύτερο από αυτά είναι η 354 μεγαβάτ (MW) σταθμού SEGS στην έρημο Mojave. [10] μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση στον κόσμο δύναμη είναι η Geysers στην Καλιφόρνια, με ονομαστική ανυψωτική ικανότητα 750 MW. Η Βραζιλία έχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, που αφορούν την παραγωγή καυσίμου αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο και η αιθανόλη παρέχει σήμερα το 18% των καυσίμων κίνησης της χώρας. [11] που λειτουργούν με αιθανόλη είναι επίσης ευρέως διαθέσιμες στις ΗΠΑ.

Αν και πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μεγάλης κλίμακας, οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών επίσης κατάλληλο για αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου η ενέργεια είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ανάπτυξη. [12] από το 2011, τα μικρά ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μερικά εκατομμύρια νοικοκυριά, και μικρο-υδροηλεκτρικά διαμορφωθεί σε μικρά δίκτυα εξυπηρετεί πολλά άλλα. Πάνω από 44 εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν βιοαέριο γίνεται στο σπίτι κλίμακας χωνευτήρες για φωτισμό και / ή το μαγείρεμα, και πάνω από 166 εκατομμύρια νοικοκυριά βασίζονται σε μια νέα γενιά πιο αποδοτικών cookstoves βιομάζας. [13] Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών »Ban Ki-moon έχει πει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια έχει τη δυνατότητα να άρει τις φτωχότερες χώρες σε νέα επίπεδα ευημερίας. [14]

Η αλλαγή του κλίματος, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, peak oil, και την αύξηση της κρατικής στήριξης, οδηγούν σε αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας νομοθεσία, τα κίνητρα και την εμπορευματοποίηση. [15] Νέα των κρατικών δαπανών, τη ρύθμιση και τις πολιτικές βοήθησε ο καιρός βιομηχανία η παγκόσμια οικονομική κρίση καλύτερα από πολλούς άλλους τομείς. [16] Σύμφωνα με μια προβολή του 2011 από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ηλιακές γεννήτριες ενέργειας μπορεί να παράγει περισσότερα από ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο μέσα σε 50 χρόνια, μειώνοντας δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το περιβάλλον. [17]

βιβλιογραφία:

1. REN21 (2011). "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2011:Παγκόσμια Έκθεση". σ. 17.

2.REN21 (2011). "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2011:Παγκόσμια Έκθεση". σ. 18.

3.Lars Kroldrup. Κέρδη σε παγκόσμιο αιολικό δυναμικόΑναφέρθηκαν Πράσινο Α.Ε., 15 Φεβρουαρίου 2010.

4. REN21 (2011). "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2011:Παγκόσμια Έκθεση". σ. 15.

5. Οι παγκόσμιες αγορές αιολικής ενέργειας συνεχίζουν ναboom - 2006 άλλο ένα έτος ρεκόρ (PDF).

6. α β γ James Russell. Ανάπτυξη ρεκόρ στην φωτοβολταϊκή ισχύς και Momentum χτίζει για τη συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας Vital Signs, 3 Ιουνίου 2010.

7. α β REN21 (2009). Ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΠαγκόσμια Έκθεση: 2009 Ενημέρωση σ. 12.

8. α β REN21 (2009). Ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΠαγκόσμια Έκθεση: 2009 Ενημέρωση σ. 15.

9.World ο μεγαλύτερος φωτοβολταϊκούς σταθμούς

10. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ σκάφης (PDF).

11.America και η Βραζιλία Τομή στην αιθανόλη

12.World Energy Assessment (2001). Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σ. 221.

13.REN21 (2011). "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2011:Παγκόσμια Έκθεση". σ. 14.

14.Steve Λεόνε (25 Αυγούστου 2011). "Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να καταλήξειενεργειακής φτώχειας». Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας World.

15.ab των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον του προγράμματος Παγκόσμιες Τάσεις στις Επενδύσεις ΒιώσιμηΕνέργεια 2007: Ανάλυση των τάσεων και θέματα για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ και αναπτυσσόμενων χωρών (PDF), σ. 3.

16.a β γ Clean Edge (2009). Καθαρίστε Τάσεις Ενέργεια 2009σ. 1-4.

17. Ben Σιλς (29 του Αυγούστου 2011). "Solar μπορεί να παράγει περισσότερα από παγκόσμια δύναμη του μέχρι το 2060, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας". Bloomberg

Η Γεωθερμία στην Ελλάδα

Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Σε μερικές περιπτώσεις τα βάθη των γεωθερμικών ταμιευτήρων είναι πολύ μικρά, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστική, από οικονομική άποψη, τη γεωθερμική εκμετάλλευση.

Η έρευνα για την αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας άρχισε ουσιαστικά το 1971 με βασικό φορέα το ΙΓΜΕ και μέχρι το 1979 (πριν από τη δεύτερη ενεργειακή κρίση) αφορούσε μόνο τις περιοχές υψηλής ενθαλπίας. Κατά την εξέλιξη των εργασιών η ΔΕΗ, σαν άμεσα ενδιαφερόμενη για την ηλεκτροπαραγωγή, ανέλαβε τις παραγωγικές γεωτρήσεις υψηλής ενθαλπίας και την ανάπτυξη των πεδίων, χρηματοδοτώντας επιπλέον τις έρευνες στις πιθανές για τέτοια ρευστά γεωθερμικές περιοχές. Συντάχθηκε ο προκαταρκτικός χάρτης γεωθερμικής ροής του ελληνικού χώρου, όπου φάνηκε ότι η γεωθερμική ροή στην Ελλάδα είναι σε πολλές περιοχές εντονότερη από τη μέση γήινη. Από το 1971 ερευνήθηκαν οι περιοχές: Μήλος, Νίσυρος, Λέσβος, Μέθανα, Σουσάκι Κορινθίας, Καμένα Βούρλα,Θερμοπύλες, Υπάτη, Αιδηψός, Κίμωλος, Πολύαιγος, Σαντορίνη, Κως, Νότια Θεσσαλία, Αλμωπία, περιοχή Στρυμόνα, περιοχή Ξάνθης, Σαμοθράκη και άλλες.βιβλιογραφία:wikipedia

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-Προβλήματα.

Ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων:

1.Φαινόμενο του θερμοκηπίου:

Ορισμένοι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ενεργούν όπως τα πλαστικά καλύμματα ενός θερμοκηπίου επιτρέποντας την είσοδο των ηλιακών ακτίνων, αλλά εμποδίζοντας την έξοδο της θερμότητας. Αυτό το θερμικό φράγμα έχει ήδη αλλάξει το κλίμα της Γης.

Ως φαινόμενο του θερμοκηπίου χαρακτηρίζεται το φαινόμενο θέρμανσης που παρατηρείται στα θερμοκηπια (εξ ου και η ονομασία). Κατά το φαινόμενο αυτό η γυάλινη υπερκατασκευή ή θόλος είναι διάφανη για τη φωτεινή ακτινοβολία, η οποία εισέρχεται στο στεγασμένο χώρο, απορροφάται εν μέρει, διαχέεται και επανεκπέμπεται. Η κατασκευή όμως είναι αδιαφανής για τη δευτερογενή αυτή ακτινοβολία, η οποία "παγιδεύεται" στο χώρο και τελικά μετατρέπεται σε θερμότητα (αρχή του θερμοκηπίου). Με τον τρόπο αυτό θερμαίνει το εσωτερικό του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι καλλιέργειες πάντα σε κατάλληλη και σχετικά σταθερή θερμοκρασία.

2.Τρύπα του όζοντος:

Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που προστατεύει τη Γη απο τις υπεριώδεις ακτίνες υφίσταται μια αλλοίωση. Οι χλωροφθοριούχοι άνθρακες που απελευθερώνονται απο τα αεροζόλ, τις κλιματιστικές συσκευές κ.α. ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα και δημιουργούν κενά στο στρώμα του όζοντος.Επισης η τρυπα του οζοντος προκαλειται απο τα διαφορα spray.

Βασικότερη αιτία του φαινομένου είναι αποδεδειγμένα η εκπομπή χλωροφθορανθράκων στην ατμόσφαιρα. Οι χλωροφθορανθρακες (CFC), όπως δείχνει και το όνομά του, περιέχουν χλωριο , το οποίο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για το οζον Ενδεικτικά, 1 μόριο χλωρίου καταστρέφει μέχρι και 100.000 μόρια όζοντος πριν την αδρανοποίησή του. Μια ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φωτοχημείας και Χημικής Κινητικής του Πανεπιστημίου της Κρητη το 2008 σε συνεργασία με άλλα 61 ευρωπαϊκά ιδρύματα, εξηγεί τη διαδικασία με την οποία οι χλωροφθοράνθρακες καταστρέφουν το όζον:

Οι CFC έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, έτσι μεταφέρονται από την τροποσφαιρα στην ατμοσφαιρα πριν αδρανοποιηθούν.

Εκεί, παρουσία της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, διασπώνται ελευθερώνοντας άτομα χλωρίου.

Τα άτομα χλωρίου λειτουργούν ως καταλυτες, επιταχύνοντας την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος.

Οι χλωροφθοράνθρακες συναντώνται σε ψυκτικές συσκευές (ψυγεία, κλιματιστικά) και σε σπρέι. Η εκπομπή τους, για προφανείς λόγους, είναι μεγαλύτερη σε πυκνοκατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές. Από το 1986, χρονιά που ανακηρύχτηκαν ως η βασικότερη αιτία της τρύπας του όζοντος, γίνονται προσπάθειες για την αντικατάστασή τους από άλλες ουσίες, (οι οποίες όμως φαίνεται να επιδεινώνουν το φαινομενο του θερμοκηπιου, για παράδειγμα, οι υδροφθοράνθρακες HFC διαθέτουν δυναμικό πλανητικής υπερθέρμανσης ως και 14.800 φορές περισσότερο από το CO2, μέσω του πρωτόκολλου του Μοντρεαλ.

3.Ατμοσφαιρική ρύπανση:

Δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της όξινης βροχής.Είναι 4 οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση:

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο άνεμος πλαγιάς (slope wind) είναι άνεμος που εμφανίζεται κατά μήκος των πλαγιών λoφων και βουνων. Το φαινόμενο προκαλείται από τη θερμανση (την ημέρα) ή την ψυξη (τη νύχτα) του αερα πάνω απ' το έδαφος που αποτελεί την πλαγιά. Την ημέρα, το έδαφος θερμαίνει τον αέρα πάνω απ' αυτό, ο οποίος, παγιδευμένος απ' τον βαρύτερο αέρα σε μεγαλύτερο ύψος, ανεβαίνει κατά μήκος της πλαγιάς. Αυτό το φαινόμενο είναι ο αναβατικός άνεμος (anabatic wind). Τη νύχτα εμφανίζεται το αντίθετο φαινόμενο: το ψυχρό έδαφος ψύχει τον αέρα που έρχεται σ' επαφή με αυτό ο οποίος, βαρύτερος απ' τον θερμότερο αέρα από πάνω του, αρχίζει να "γλιστράει" προς τα κάτω κατά μήκος της πλαγιάς. Αυτός είναι ο καταβατικός άνεμος' (katabatic wind). Ο καταβατικός άνεμος εμφανίζεται σε νύχτες με ασθενείς ανέμους και χωρίς σύννεφα, που ευνοούν την εμφάνιση θερμοκρασιακης αναστροφης , που είναι και ο μηχανισμός που προκαλεί και τροφοδοτεί με ενέργεια τον καταβατικό άνεμο. Το μέγιστο της ταχυτητας του καταβατικού ανέμου μπορεί να φτάσει τα 4-5 m/sec. Το μέγιστο (και το ύψος στο οποίο εμφανίζεται αυτό) αυξάνεται με την απόσταση από την κορυφή της πλαγιάς.

Αστική θερμονησίδα (urban heat island) λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασιας στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ' αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Παρατηρείται κυρίως μετά τη δύση του ηλιου, όταν δεν υπάρχουν ισχυροί ανεμοι και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε δυο παράγοντες: στο μικρότερο βαθμό ψύξης του κέντρου της πόλης σε σχέση με την περιφέρεια και στην εκπομπή θερμοτητας στο κέντρο απ' τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που γίνονται εκεί. Για μικρές πόλεις η τιμή της διαφοράς θερμοκρασίας είναι 2-3°, ενώ για μεγάλες πόλεις όπως π.χ. η Αθήνα μπορεί να φτάσει τους 10-12°

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της αστικής θερμονησίδας είναι: Η υφηλότερη απορρόφηση της ηλιακης ακτινοβολιας απ' τους δρόμους (λόγω ανακλαστικότητάς τους) και της θερμοτητας απ' τα υλικά των κτιρίων και η απελευθέρωσή της τη νύχτα

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που γίνονται στο κέντρο της πόλης και τα περισσότερα, σε σχέση με την περιφέρεια, οχήματα που υπάρχουν εκεί.

Η επανεκπομπή προς το έδαφος της μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολιας απ' τους ρυπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Η μειωμένη εξάτμιση λόγω της έλλειψης πράσινου στο κέντρο της πόλης.

4. Ρύπανση υδάτινων πόρων:

Πλέον χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού και να καθίστανται οι θάλασσες λιγότερο κατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερεντατική αλιεία..

Πηγές ρύπανσης νερού:

Οι σπουδαιότερες πηγές ρύπανσης, οι οποίες επιβαρύνουν κατ΄ αρχήν τα επιφανειακά νερά και στη συνέχεια τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, μπορεί να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες:

• Αστικά λύματα: Ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες (σχολεία και πανεπιστήμια, δημόσιες επιχειρήσεις, χώροι εργασίας, τουριστικές μονάδες, νοσοκομεία, εργαστήρια και ιατρικά κέντρα, βιοτεχνίες κα).

• Βιομηχανικά υγρά απόβλητα, που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία.

• Γεωργικά υγρά απόβλητα, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα.

• Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων.

• Διείσδυση θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος ("φαινόμενο θερμοκηπίου").

• Όξινη βροχή εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή κατακρήμνισης των αέριων ρύπων με τη βροχή, το χιόνι, τον άνεμο ή λόγω βαρύτητας.

http://reneweable.wikispaces.com/%CE%91%CE%A0%CE%95

Ηλιακά laptop παρουσίασαν Fujitsu και Samsung

Ηλιακά laptop παρουσίασαν Fujitsu και Samsung

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Την προηγούμενη εβδομάδα δύο Αμερικανοί σχεδιαστές παρουσίασαν για λογαριασμό της Fujitsu το σχέδιο του φορητού υπολογιστή Lifebook Leaf που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια .
Τo Lifebook Leaf είναι εφοδιασμένο με ηλιακές κυψέλες, εύκαμπτη οθόνη ΟLED και είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά πολυκαρβονικά υλικά.
Ο διοργανωτής του διαγωνισμού στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε το Lifebook Leaf εξέφρασε την πεποίθηση πως η εν λόγω τεχνολογία δεν θα μεταφραστεί σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμο προϊόν, αλλά η κορεατική Samsung βάλθηκε να διαψεύσει του «άπιστους».
Στο δεύτερο Africa Regional Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας η Samsung αποκάλυψε το ηλιακό netbook NC215S.
Παρότι η τεχνολογία ακόμα δεν θεωρείται εμπορικά εκμεταλλεύσιμη η Samsung ευελπιστεί να εισέλθει δυναμικά με τον ηλιακό φορητό υπολογιστή στην αναδυόμενη αφρικανική αγορά, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Από την άλλη πλευρά η Fujitsu δεν έχει δείξει την πρόθεση να επιδιώξει την ανάπτυξη του ηλιακού υπολογιστή.
πηγή:www.econews.gr

Μπορεί η μόδα να συνδυαστεί με την τεχνολογία;

Μπορεί η μόδα να συνδυαστεί με την τεχνολογία;

Ναι... Ο σχεδιαστής Αντριου Σνάιντερ από το Μανχάταν δημιούργησε μαγιό με μικρούς ηλιακούς συλλέκτες το οποίο διαθέτει υποδοχές USB.Εκεί μπορούν να συνδέονται κινητά τηλέφωνα, συσκευές αναπαραγωγής ήχου (iPod), ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κάθε....
είδους ηλεκτρονικές συσκευές.Το μαγιό αποτελείται από αγώγιμο νήμα και 80 εξαιρετικά λεπτές φωτοβολταΐκές κυψέλες. Λεπτομέρεια: Για να λειτουργήσει ως φορτιστής πρέπει να είναι στεγνό εντούτοις, ωστόσο όποια το φοράει μπορεί να μπει στο νερό χωρίς το φόβο της... ηλεκτροπληξίας.
πηγή:pieria-gr.blogspot.com

Φτιάξτε μόνοι σας έναν ηλιακό φορτιστή!

Φτιάξτε μόνοι σας έναν ηλιακό φορτιστή!

Η κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή για να τροφοδοτεί μικρές συσκευές μπορεί να δομηθεί με τη χρήση ορισμένων υλικών βασικού εξοπλισμού. Η αυξημένη χρήση των ηλιακών συλλεκτών έχει κάνει πιο εύκολη τη διαθεσιμότητά τους.
Πλέον οι ηλιακοί συλλέκτες είναι διαθέσιμοι σε όλα τα πιθανά μεγέθη από τα μεγαλύτερα ως τα μικρότερα και είναι επίσης σε προσιτές τιμές. H κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή δεν είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.
Παρακάτω είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την κατασκευή του.
Επιλογή Απαιτούμενων Υλικών
Υπάρχουν ορισμένα ειδικά εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή. Έτσι το πρώτο βήμα είναι η συλλογή των απαιτούμενων εργαλείων. Τα απαιτούμενα εργαλεία περιλαμβάνουν μπαταρίες AA, θήκες μπαταριών, μια προέκταση USB A / A καλωδίου, μονωτική ταινία, κόλλα ή ταινία για να κρατήσει τα κομμάτια στη θέση τους, τερματική ταινία ή κολλητήρι, κλείδωμα διόδου, ένα τρυπάνι και ένα 6 volt ηλιακό πάνελ.
Επιλογή της Διόδου
Οι πρότυπες δίοδοι ρίχνουν την τάση κατά 0,6 V, ενώ η δίοδος Schottky πέφτει κατά 0,2 V, η οποία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το κατά πόσον ο φορτιστής θα λειτουργήσει ή όχι. Έτσι είναι καλύτερα να επιλέξετε μια πρότυπη δίοδο που θα εξασφαλίζει την ποιότητα της λειτουργίας του φορτιστή.
Κοπή του Καλωδίου USB
Για την κατασκευή του εξαρτήματος, κόψτε το καλώδιο USB στο τέλος που έχει την υποδοχή και αφαιρέστε τα πάντα εκτός από το κόκκινο και το μαύρο καλώδιο. Αυτό το καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του κυκλώματος.
Έλεγχος των Ηλιακών Συλλεκτών
Ελέγξτε τους ηλιακούς συλλέκτες πριν από τη σύνδεσή τους με το κύκλωμα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν. Θα πρέπει να αποφέρουν 2 volt μέσα στο δωμάτιο και 2,5 volt σε έντονο ηλιακό φως.
Συγκόλληση
Το επόμενο βήμα είναι η συγκόλληση για να γίνει ένα κύκλωμα. Κολλήστε το κόκκινο καλώδιο στη δίοδο και στη συνέχεια τη δίοδο στο κόκκινο καλώδιο του ηλιακού συλλέκτη. Στο επόμενο βήμα κολλήστε το μαύρο καλώδιο από τον ηλιακό συλλέκτη στο καλώδιο. Αυτό ολοκληρώνει το βήμα της συγκόλλησης. Η συγκόλληση δημιουργεί μια σειριακή σύνδεση η οποία προσθέτει τις τάσεις μαζί, δίνοντας παραγωγή μεταξύ 4V και 5 V, η οποία είναι η τάση που απαιτείται για τη λειτουργία ενός προτύπου φορτιστή.
Διάτρηση
Το επόμενο βήμα είναι η διάτρηση. Ανοίξτε μια τρύπα για να περάσουν τα καλώδια, μέσα από το ηλιακό πάνελ. Αυτό ολοκληρώνει το βήμα της διάτρησης.
Η Οριστικοποίηση της Ρύθμισης
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση των εξαρτημάτων του ηλιακού φορτιστή στο πλαίσιο της συσκευής. Θα πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς μια απερισκεψία στο τελικό βήμα μπορεί να χαλάσει ολόκληρο το μοντέλο.
Έλεγχος του Ηλιακού Φορτιστή
Συνδέστε μια συσκευή που θέλετε να φορτιστεί με την ελάχιστη απαιτούμενη ισχύ για να με τον ηλιακό φορτιστή για δοκιμή. Βεβαιωθείτε ότι τα ηλιακά πάνελ εκτίθενται σε έντονο φως και αφήστε το φορτιστή για να φορτίσετε τη συσκευή που επιλέξατε. Είναι καλύτερα να απενεργοποιήσετε τη συσκευή κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Τι να προσέξετε

  • Τοποθετήστε το φορτιστή σε μια ανοιχτή περιοχή όπου το ηλιακό πάνελ παίρνει αρκετό φως για να το μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια. Αν το ηλιακό πάνελ δεν παίρνει αρκετό φως, δεν θα λειτουργήσει σωστά.
  • Μη συνδέετε το φορτιστή σε μια συσκευή με υψηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια καθώς κάθε ηλιακός φορτιστής έχει το δικό του όριο.
  • Μην διασταυρώσετε τη σύνδεση του φορτιστή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή του ηλεκτρικού φορτίου που μπορεί να τον βλάψει. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ο φορτιστής είναι σωστά συνδεδεμένος με τη συσκευή που φορτίζει.
  • Χρησιμοποιήστε το φορτιστή για να φορτίσετε τις συσκευές σε κατάσταση εκτός λειτουργίας. Θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ηλιακών πάνελ.
  • Δώστε κατάλληλο χρόνο στον ηλιακό φορτιστή για να φορτίσει τη συνδεδεμένη συσκευή, καθώς εξαρτάται από την ένταση του φωτός που χτυπά το ηλιακό πάνελ.
  • πηγή: solarenergy.gr

Η «ενεργειακή τσάντα»

"Ενεργειακή τσάντα" από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ
Ένα νέο προïόν που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (μέλος του mi-Cluster) σε συνεργασία με μεγάλη γερμανική εταιρεία, αποτελεί σημαντική καινοτομία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καθώς μπορεί να φορτίσει το κινητό τηλέφωνο μέσω ενός εύκαμπτου ηλιακού πάνελ, που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η «ενεργειακή τσάντα», που έχει εκτεθεί στο σταντ του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στην 75η ΔΕΘ (11-19/09/2010) και πωλείται ήδη στην Ευρώπη και μέσω του διαδικτύου, είναι επικαλυμμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι σε θέση να φορτίσουν τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το συγκεκριμένο έργο συνεχίζεται και με άλλες εφαρμογές των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών και ηλεκτρονικών, όπως πάνω σε υφάσματα, ρούχα και τέντες.

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης δήλωσε: «Tα οργανικά εκτυπωμένα ηλεκτρονικά υλικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας. Επίσης αποτελούν μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα, με απεριόριστες εφαρμογές και με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένεται να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Με τη μέθοδο της εκτύπωσης των αγώγιμων οργανικών υλικών σε πλαστικές μεμβράνες εξασφαλίζεται η μεταφορά όλης της τεχνογνωσίας με μικρό κόστος. Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά ενσωματωμένα στο ύφασμα της τσάντας, φορτίζουν ανέξοδα τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρονται σε αυτή».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Εργαστήριο στρέφει το ενδιαφέρον του για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική και το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και δύο ιδιωτικές εταιρείες, θα ξεκινήσει το έργο ανάπτυξης νανοϋλικών με βιονεργούς παράγοντες, που μπορούν να διορθώσουν ή να θεραπεύσουν προβλήματα οστεοπόρωσης και αναγέννησης χόνδρων.

πηγή:www.startupgreece.gov.gr

Ηλιακά κινητά τηλέφωνα

Ηλιακά κινητά τηλέφωνα

Blue Earth – Samsung

samsung blueearth 500x395 Ηλιακά κινητά τηλέφωνα
Το Blue Earth της Samsung είναι ένα άκρως οικολογικό smartphone για το οποίο είχε γίνει αρκετός ντόρος όταν ήταν να κυκλοφορήσει. Όμορφο, αρκετά έξυπνο ωστε να διαθέτει wifi και να συνδέεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω usb. Διαθέτει κάμερα καθώς και ένα βηματόμετρο για να σας ενθαρρύνει να περπατάτε. Στο πίσω μέρος του διαθέτει φωτοβολταϊκό το οποίο δίνει τη δυνατότητα δεκάλεπτου τηλεφωνήματος μετά από φόρτιση μιας ώρας. Μειονέκτημα του η τιμή του που τη θεωρώ τσιμπημένη σχετικά μια και ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Samsung E1107 Crest Solar – Samsung

samsung crest solar 500x375 Ηλιακά κινητά τηλέφωνα
Αντιθέτως με το Blue Earth το Crest Solar δεν θεωρείται “έξυπνο τηλέφωνο” παρόλο που αποτελεί μια άκρως συμφέρουσα αγορά αν το χρειάζεστε ως τηλέφωνο και όχι ως gadget διασκέδασης και επιδειξης στον περίγυρο σας. Όπως και το Blue Earth στο πίσω μέρος του διαθέτει φωτοβολταϊκό το οποίο δίνει τη δυνατότητα δεκάλεπτου τηλεφωνήματος μετά από φόρτιση μιας ώρας. Μπορεί να μην έχει wifi αλλά με μια τιμή που κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ μάλλον δε θα σας πειράξει ιδιαιτέρως η έλλειψη του.

LG GD 510 pop

LG GD510 Pop 500x396 Ηλιακά κινητά τηλέφωνα
Αρκετά όμορφο και ενδιαφέρον το ηλιακό κινητό της LG με τιμή σχετικά καλή μια και το βρίσκω στην ελληνική αγορά σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 140 και 200 ευρώ. Διαθέτει touchscreen και camera. Επειδή κυκλοφορεί παρόμοια συσκευή χωρίς φωτοβολταϊκό και τα διάφορα καταστήματα στην περιγραφή προϊόντος κάνουν ότι δε βλέπουν το φωτοβολταϊκό στο πίσω μέρος παρόλο που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία της συσκευής που διαθέτει φωτοβολταϊκό, καλό είναι να το διευκρινήσετε με το κατάστημα αν σκοπεύετε να το αγοράσετε online γιατί μάλλον πρόκειται για έξτρα κάλυμμα που δε γνωρίζω αν πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά.

Puma Phone

puma phone 500x473 Ηλιακά κινητά τηλέφωνα
Αναμένεται το κινητό με το όνομα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της Sagem. Δεν έχω βρει κάποια τιμή σχετικά μια και δεν εχει βγει ακόμα στην αγορά αλλά μάλλον θα κινείται στα 300-400 ευρώ
Τέλος υπάρχουν δυο ακόμα ηλιακά κινητά που εντόπισα αλλά δε ξέρω αν θα κυκλοφορήσουν εδώ, ένα της Sharp και ένα της κινέζικης ZTE
πηγή:www.sheblogs.eu

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Eρευνα για το πώς Βλέπουν οι Έλληνες τις ΑΠΕ

Eρευνα για το πώς Βλέπουν οι Έλληνες τις ΑΠΕ

Φωτοβολταϊκά στην Ακρόπολη και ανεμογεννήτριες στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Τελικά πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πόσο είναι διατεθειμένοι να τις εντάξουν στην καθημερινότητά τους; Η εφαρμογή τους σημαίνει κάτι καλό για το περιβάλλον ή είναι απλώς μία ακόμη υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι θέμα λογικής ή ευαισθησίας; Είναι θέμα ενεργειακής επάρκειας και οικονομικού οφέλους για το κράτος ή μία ασύμφορη οικονομικά επένδυση για τους απλούς πολίτες; Και το ζήτημα της αισθητικής; Καθοριστικό, όταν αλλάζει το οπτικό μας πεδίο και αδιάφορο, όταν αφορά το οπτικό πεδίο άλλων;

Απαντήσεις στους παραπάνω προβληματισμούς και ερωτήματα επιχειρεί να δώσει πανελλαδική ... έρευνα για τις εφαρμογές των ΑΠΕ και άλλων μη επιβαρυντικών για το περιβάλλον ενεργειακών επιλογών, που διεξήγαγε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) (στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2009, σε δείγμα 2.646 ατόμων, από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας) και παρουσιάζει σήμερα το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η έρευνα επιχειρεί να αποτυπώσει τόσο το γνωστικό επίπεδο του κοινού σχετικά με τις ΑΠΕ όσο και να προσδιορίσει τις θέσεις και τις στάσεις του απέναντι στις δυνατές ή και υποχρεωτικές εφαρμογές τους», λέει στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του εργαστηρίου, Δρ. αρχιτέκτων- μηχανικός ΕΜΠ, Πάνος Κοσμόπουλος.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως εξηγεί, η Ελλάδα θα ανήκει στις χώρες που θα έχουν συμμορφωθεί με την Οδηγία 2002/91/ΕΚ, σχετικά με την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο σε επίπεδο κτιρίων (υπάρχοντα και νεοαναγειρόμενα), καθώς επίσης και σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) για εθνική χρήση.

Η πληροφόρηση

Όπως προκύπτει από την έρευνα (ολοκληρώθηκε πριν από τον επηρεασμό της κοινής γνώμης από την ανακοίνωση των μέτρων του ΥΠΑΝ για φωτοβολταϊκές στέγες, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κ.λπ. και τη συνακόλουθη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ), οι πολίτες είναι πληροφορημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό, σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογών των ΑΠΕ.

Ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι οι ανεμογεννήτριες και τι τα φωτοβολταϊκά, με το ποσοστό εκείνων που δε γνωρίζουν καθόλου να περιορίζεται κάτω του ενός στους δέκα. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό πληροφόρησής τους, για θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών (επτά στους δέκα γνωρίζουν για τη μόνωση, τα διπλά τζάμια και τις πέργκολες).

Όσον αφορά την πληροφόρηση του κοινού για τις ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές, το 49,3% λέει πως γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το 44,1% τι είναι τα αιολικά πάρκα, το 33% τι είναι η βιομάζα και το 30,2% τι είναι το μικρό υδροηλεκτρικό.

Οι περισσότεροι δηλώνουν πως η κύρια πηγή πληροφόρησής τους είναι τα ΜΜΕ (τηλεόραση, Τύπος) και λιγότερο άλλες πηγές, όπως η εκπαίδευση ή η κρατική ενημέρωση.

Εφαρμογή των ΑΠΕ: Από το γενικό ‘’ΝΑΙ’’ στα ειδικά ‘’ΟΧΙ’’

Όσον αφορά στα μεμονωμένα νοικοκυριά ή κατοικίες, το κοινό δείχνει έτοιμο να χρησιμοποιήσει συσκευές εφαρμογής των ΑΠΕ, αλλά εφόσον ακόμα τις θεωρεί ακριβές, περιμένει να εφαρμοστούν μέτρα από το κράτος, όπως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως έχουν σκεφθεί να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις εφαρμογές ΑΠΕ ή μη επιβαρυντικές για το περιβάλλον ενεργειακές συσκευές, επτά στους δέκα λένε πως "σκόνταψαν" στη γραφειοκρατία, οκτώ στους δέκα τις θεωρούν ακριβές και εννέα στους δέκα θα προχωρούσαν στην εγκατάστασή τους, εάν τους δινόταν κάποια κρατική επιχορήγηση ή φοροαπαλλαγή.

Όσον αφορά τη γενικότερη χρήση των ΑΠΕ σε ευρύτερη κλίμα (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα), το κοινό δείχνει να προβληματίζεται. Οι περισσότεροι εύχονται να εγκατασταθούν τέτοια πάρκα, αλλά ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποδέχονται να τα δουν εγκατεστημένα στο τοπίο γύρω από την πόλη / περιοχή, όπου κατοικούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (97,1%) δηλώνει πως θα επιθυμούσε να δει μεγαλύτερη εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι βοηθούν να σωθεί το περιβάλλον, εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

Ταυτόχρονα, όμως, περίπου ένα στους δύο (48,6%) επιθυμεί να έχει τα οφέλη από την εγκατάσταση των μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει οπτική επαφή. Στον αντίποδα, ένας στους δύο (48,2%) είναι διατεθειμένος να «υποστεί» την οπτική «όχληση», χάριν του οικονομικού οφέλους.

«Αυτό το γεγονός καταδεικνύει την ύπαρξη του Συνδρόμου NIMBY ("όχι στην αυλή μου") σε ισχυρό βαθμό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον τομέα όπου θα προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα για τις αρχές: η χωροθέτηση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων ΑΠΕ», παρατηρεί ο κ.Κοσμόπουλος.

Σαν άσκηση προβληματισμού για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, το εργαστήριο του κ.Κοσμόπουλου προχώρησε στην επεξεργασία μίας σειράς φωτογραφιών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, όπως και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και στην απεικόνιση τους, όπως θα ήταν με την εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Παραδοσιακοί οικισμοί, διατηρητέα κτίρια, γειτνιάσεις με αρχαιολογικούς χώρους, εξ αντικειμένου θα μας προβληματίσουν. Θελήσαμε να δώσουμε προκλητικά ερεθίσματα για προβληματισμό και γι’ αυτό επιλέξαμε από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά μνημεία, όπως την Ακρόπολη, τους Δελφούς, τα Μετέωρα κ.ά.», εξηγεί ο κ.Κοσμόπουλος.

Επισημαίνει, εξάλλου, ότι «πέρα από το υπαρκτό ζήτημα της μορφολογικής επέμβασης, η χωροθέτηση των πάρκων μπορεί να 'σκοντάψει' και σε οικονομικά συμφέροντα και μικροπολιτικές τοπικών παραγόντων και πολιτευτών, που επεμβαίνουν και επηρεάζουν στάσεις και αντιλήψεις, διαμορφώνοντας την Κοινή Γνώμη».

Ως γενικό συμπέρασμα από την έρευνα, ο κ.Κοσμόπουλος σημειώνει ότι «το κοινό είναι αρκετά ενήμερο για τις δυνατότητες και τις εφαρμογές ΑΠΕ», όμως, στο ερώτημα αν είναι το κοινό προετοιμασμένο για να εφαρμόσει τις ΑΠΕ, εκτιμά πως «η απάντηση είναι και ναι και όχι, θεωρητικά ναι, αλλά πρακτικά όχι, λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης και κατευθυντήριων οδηγιών και μέτρων».

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα νομοθετικά μέτρα για την εφαρμογή των ΑΠΕ, το ταχύτερο δυνατό. Αυτά πρέπει να στοχεύουν τόσο στο περιβάλλον αυτό καθεαυτό, τους ενεργειακούς πόρους, την οικονομία του κράτους, αλλά επίσης και στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και στα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, ώστε να πείσουν το κοινό για την ένταξη των ΑΠΕ στην καθημερινότητά τους», επισημαίνει.
ΠΗΓΗ:iteanet.blogspot.com/

H Ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη

H Ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη
Α. Ζερβός
Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ


Κινητήριες Δυνάμεις για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ
Η κύρια κινητήρια δύναμη προώθησης των ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική για τις κλιματικές αλλαγές και την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεδομένου ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενεργειακή κατανάλωση. Παρ' όλ' αυτά, ο προσανατολισμός προς την κατεύθυνση της βραχυπρόθεσμης μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί κυρίως σε αντικατάσταση του πετρελαίου και του άνθρακα με φυσικό αέριο. Αυτή η αντικατάσταση θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική και από άποψη κόστους για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς οι βασικές αναφορές της πολιτικής για το κλίμα επικεντρώνονται σε ένα χρονικό ορίζοντα από το 2008 έως το 2012. Ένα από τα αποτελέσματα της εξέλιξης αυτής είναι ότι η εξάρτηση της Ευρώπης σε εισαγωγές καυσίμων (κυρίως φυσικού αερίου) θα αυξηθεί ραγδαία και θα φτάσει το 70% το 2020, δηλαδή στα επίπεδα πριν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να μειώσει αυτή την εξάρτηση και να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Άλλες κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη πολιτικής για ΑΠΕ είναι η απασχόληση και η βιομηχανική ανάπτυξη. Καθώς η εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ προϋποθέτει περισσότερη εργασία απ' ότι οι τεχνολογίες αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της απασχόλησης και άρα στη βιομηχανική και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή η διάσταση είναι σημαντική στην ενεργειακή πολιτική για την εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με μία μελέτη που εκπονήθηκε το 1999, το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη κυμαίνεται από 0.031 σε 0.080 Εuros/kWh. Ενώ οι σταθμοί παραγωγής με αέριο (μονάδες συμπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου), έχουν, προς το παρόν, το χαμηλότερο ειδικό κόστος, ο ηλεκτρισμός που παράγεται από την αιολική και την πυρηνική ενέργεια κοστίζει ουσιαστικά το ίδιο: μεταξύ 0.030 και 0.080 Εuros/kWh. Αυτό δείχνει τη σχετική σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει η αιολική ενέργεια τα τελευταία 5 χρόνια ως σοβαρός ανταγωνιστής -και από άποψη κόστους- της πυρηνικής ενέργειας και της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Διάγραμμα 1: Σύγκριση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει τις ΑΠΕ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 μέσω των προγραμμάτων έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης. Για πρώτη φορά, το 1997, χάραξε μία συγκεκριμένη συνολική πολιτική για τις ΑΠΕ με τη ψήφιση της Λευκής Βίβλου.
Κεντρικός στόχος της Λευκής Βίβλου είναι ο διπλασιασμός των ΑΠΕ στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από 6% που ήταν το 1995 σε 12% το 2010. Για την επίτευξη αυτού του στόχου το κείμενο προβλέπει μία σειρά από δράσεις που η Επιτροπή είτε έχει προγραμματίσει είτε έχει ήδη ξεκινήσει. Παίρνοντας υπόψη το βαθμό ανάπτυξης των τεχνολογιών, το δυναμικό των ΑΠΕ στην ΕΕ και τις δυνατότητες εφαρμογών τους από τα κράτη-μέλη, η Λευκή Βίβλος βάζει στόχους ανάπτυξης κατά τεχνολογικό κλάδο για το 2010 στο σύνολο της ΕΕ. Είναι όμως σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να προσαρμόσει τους δικούς του στόχους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του και να τους κάνει να συμβαδίζουν με το γενικό Ευρωπαϊκό στόχο.
Από τη Λευκή Βίβλο γίνεται σαφές ότι η επίτευξη του στόχου είναι δυνατή μόνο αν οι ΑΠΕ υποστηριχτούν οικονομικά και πολιτικά τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από την ΕΕ. Ήδη, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ΑΠΕ με διαφορετικούς τρόπους και μηχανισμούς.
Ως συνέπεια των ενεργειών που προβλέπονται στη Λευκή Βίβλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 1999 την "Εκστρατεία Απογείωσης" με ορίζοντα το 2003 και πρότεινε μία οδηγία για τον ηλεκτρισμό που παράγεται από ΑΠΕ. Η οδηγία αυτή ψηφίστηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο και Κοινοβούλιο) πολύ πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2001).
Τα βασικότερα σημεία της οδηγίας είναι τα ακόλουθα:
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει να ορίζουν εθνικούς στόχους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την επόμενη δεκαετία. Ανά διετία εξετάζουν την πορεία επίτευξης των στόχων. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να παρέμβει εάν εκτιμήσει ότι οι εθνικοί στόχοι δεν είναι συμβατοί με τον συνολικό κοινοτικό στόχο.
  • Αφήνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών να εφαρμόσουν το μηχανισμό στήριξης ΑΠΕ που επιθυμούν. Η επιτροπή μετά από τέσσερα χρόνια αξιολογεί τους διάφορους εθνικούς μηχανισμούς στήριξης και, ενδεχομένως, προτείνει ένα εναρμονισμένο κοινοτικό πλαίσιο.
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει εντός διετίας να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να εγγυώνται την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
  • Τα κράτη-μέλη αξιολογούν το ισχύων πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες χορήγησης αδειών για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και προτείνουν μέτρα για την βελτίωση τους. Υποχρεούνται ανά διετία να δημοσιεύουν έκθεση που να παράσχει ένδειξη της επιτευχθείσας εξέλιξης.
  • Προβλέπει διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν στα δίκτυα με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε αυτά και την ορθολογική κατανομή του σχετικού κόστους.
  • Ανά πενταετία, αρχίζοντας από το τέλος του 2005, η Επιτροπή υποβάλει συγκεφαλαιοτική έκθεση σχετικά με την υλοποίηση της οδηγίας με ενδεχόμενες περαιτέρω προτάσεις.
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει να συμμορφωθούν με την οδηγία εντός διετίας.
Το κείμενο της οδηγίας συνοδεύεται από ένα πίνακα που δίνει τους στόχους των κρατών μελών όσον αφορά στη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία παράγεται από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2010. Ο στόχος για την Ελλάδα είναι 20,1%.

Ανάπτυξη των Εγκαταστάσεων Αιολικής Ενέργειας

Η Δανία υπήρξε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε μια επιτυχημένη πολιτική ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας και παρέμεινε η κυρίαρχη χώρα αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στις αρχές της δεκαετίας αυτής, η κλίμακα ανεμογεννητριών μεγέθους 300 με 500 kW άρχισε να εισάγεται με επιτυχία στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την έκρηξη της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της ραγδαίας αυτής ανάπτυξης, η Γερμανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας έφτασε τα τεχνολογικά επίπεδα της Δανίας και τώρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά αιολικών συστημάτων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επιτεύχθηκε η ανάπτυξη και εγκατάσταση ανεμογεννητριών μεγέθους 1 - 1.5 MW. Αυτή η ανάπτυξη κατέστη δυνατή λόγω της ύπαρξης ισχυρών αγορών με ασφαλείς συνθήκες για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά.
Η πορεία ανάπτυξης της αγοράς της αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια υπήρξε συνεχής και εντυπωσιακή. Μέχρι το τέλος του 2000 περίπου 17,500 ΜW ανεμογεννητριών είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν σε 50 χώρες. Από αυτά, σχεδόν 13,000 MW ήταν εγκατεστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 8,000 MW που είχαν τεθεί ως στόχος από την EWEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας) για το έτος 2000.
Το 2000 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την Ευρωπαϊκή Ένωση με πάνω από 3,500 MW να εγκαθίσταται μέσα στο έτος. Ο μέσος όρος του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς στην Ευρώπη τα τελευταία 7 χρόνια για την αιολική ενέργεια είναι 40%.

Διάγραμμα 2: Συνολική Αιολική Εγκατεστημένη Ισχύς

Διάγραμμα 3: Ετήσια Αιολική Εγκατεστημένη Ισχύς

Οι τέσσερις σημαντικότερες αγορές αιολικής ενέργειας τη δεκαετία του 1990 (Γερμανία, ΗΠΑ, Δανία και Ισπανία) κάλυπταν περίπου το 80% των πωλήσεων παγκοσμίως το 1999 και 2000.


Διάγραμμα 4: Οι 10 σημαντικότερες αγορές στον κόσμο

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστές καλύπτουν το 2/3 της παγκόσμιας αγοράς. Από τους δέκα μεγαλύτερους προμηθευτές το 2000, οι οχτώ είναι Ευρωπαίοι. Οι Δανοί κατασκευαστές καλύπτουν περίπου το μισό της παγκόσμιας αγοράς. Το ποσοστό τους στις εξαγωγές κυμαίνεται κατά μέσο όρο πάνω από το 70%.


Διάγραμμα 5: Οι σημαντικότεροι κατασκευαστές στον κόσμο

Οι τρεις κυρίαρχες στον τομέα χώρες, Γερμανία, Δανία και Ισπανία, κατέχουν πάνω από το 80% της συνολικής Ευρωπαϊκής εγκατεστημένης ισχύος από αιολικά. Η Γερμανική αγορά μετά το 1995 κατέχει περίπου τη μισή Ευρωπαϊκή αγορά, ποσοστό υψηλότερο απ' ότι κατείχε τα προηγούμενα χρόνια.
Η τεχνολογία είναι πλέον διαθέσιμη και εξελίσσεται συνεχώς, τα κόστη έχουν μειωθεί σημαντικά και η κοινή γνώμη είναι θετικά διακείμενη απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το μέσο μέγεθος ανεμογεννητριών που εγκαθίσταται ετησίως αυξάνεται συνεχώς: από 240 MW το 1993 σε 515 MW το 1996 και 890 MW το 2000.


Διάγραμμα 6: Ετήσιο μέσο μέγεθος ανεμογεννητριών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Λευκή Βίβλο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έθεσε ως στόχο για την αιολική ενέργεια τα 40,000 MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2010. Υπό τις παρούσες συνθήκες ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας φαίνεται μάλλον συντηρητικό να διατηρηθεί ως στόχος τα 40,000 ΜW για το 2010. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας ένας νέος πιο ρεαλιστικός στόχος. Ο στόχος αυτός είναι 60,000 ΜW για το 2010 και 150,000 ΜW για το 2020.
Σύμφωνα με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, η ετήσια εγκατεστημένη ισχύς θα συνεχιστεί να αυξάνεται (όπως κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας), αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προβλέπεται ένας ρυθμός ετήσιας αύξησης της τάξης του 9% των εγκαταστάσεων για το έτος 2001 και βαθμιαίας μείωσης στο 3% το 2010. Αυτό αντιστοιχεί στο 33% αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2000 και στο 10% το 2010. Σύμφωνα με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, η εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί σε 33.7 GW το 2005 και σε 60.6 GW το 2010.
ΠΗΓΗ:www.hellasres.gr

Το τίμημα της Ανεξαρτησίας

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ













Το τίμημα της Ανεξαρτησίας

Ονειρεύεστε να παράγετε ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Είστε έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθείτε από το δίκτυο;
Είστε έτοιμοι να αλλάξετε τον τρόπος ζωής σας;



Πολλοί άνθρωποι μαγεύονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν δείτε τα φτερά από την ανεμογεννήτρια να γυρίζουν ή τον ήλιο να σας δίνει την ενέργειά του.


Θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα


Πόση ενέργεια χρειάζεστε;


Πώς θα την χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά;


Πώς οι επιθυμίες σας θα συναντήσουν τις δυνατότητες παραγωγής;


και θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι από τη στιγμή που θα κάνετε το βήμα της ανεξαρτησίας, βάζετε ακόμη μία έγνοια στο μυαλό σας: τη διαχείριση της ενέργειας που θα παράγετε.



Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ


Το πρώτο βήμα για την που θα πρέπει να κάνετε, είναι ο υπολογισμός της ενέργειας που καταναλώνετε σήμερα. Αν είναι νέο σπίτι τότε θα πρέπει να υπολογιστούν οι ανάγκες αυτού του σπιτιού. Κάθε συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να καταγραφεί και θα πρέπει να υπολογιστεί η κατανάλωσή τους και η χρήση τους ανά ημέρα , ανά εποχή, ανά χρήση. Θα πρέπει να καταγράψουμε όλες τις συνήθειές μας, τον τρόπο ζωής μας σε έναν πίνακα και στο τέλος να προσθέτουμε τις καταναλώσεις για να υπολογίσουμε τις συνολικές ανάγκες. Στόχος μιας τέτοιας ανάλυσης είναι ο καλύτερος υπολογισμός των αναγκών, την κορύφωσή της κατανάλωσης για τον καλύτερο σχεδιασμό του συστήματος που πρόκειται να τοποθετήσουμε.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ


Η ζωή με ένα αυτόνομο σύστημα έχει και απαιτήσεις από τον χρήστη του. Όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές, την πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα.


Η πειθαρχία αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή αλλάζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς του χρήστη από μια σπάταλη νοοτροπία σε μια πειθαρχημένη συμπεριφορά όπως π. χ. να σβήνει κάποιος το φως από ένα δωμάτιο όταν φεύγει, από το να το αφήνει αναμμένο όπως γίνεται συνήθως. Τέτοιες συνειδησιακές επιλογές είναι απαραίτητες για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.


Η αποτελεσματικότητα από την άλλη πλευρά, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο ζωής επιλέγοντας ‘συσκευές χαμηλής κατανάλωσης’ και λαμπτήρες φθορισμού.


Με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μειώνουμε το κόστος εγκατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για κάθε Ευρώ που θα επενδύσετε στον τομέα της αποτελεσματικότητας, θα κερδίσετε από 3-5 Ευρώ από το κόστος ενός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.


Η πειθαρχία και η αποτελεσματικότητα πηγαίνουν μαζί σε όλες τις επιλογές στην ενέργεια και είναι προϋπόθεση για να τοποθετήσει κάποιος ΑΠΕ.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Φώτα: Οι λάμπες πυρακτώσεως με την ενέργεια που καταναλώνουν, παράγουν 95% θερμότητα και μόνο 5% φως. Η επιλογή λαμπτήρων φθορισμού είναι μονόδρομος για τις ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε μόνο το ένα τέταρτο της ενέργειας για να έχουμε το ίδιο το αποτέλεσμα.


Ψυγείο: Τη δεκαετία του 1970 τα ψυγεία κατανάλωναν 1500 Kwh το χρόνο. Σήμερα αυτό έχει μειωθεί σε κάτω από 500Kwh το χρόνο για τα ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α. Ένα τέτοιο ψυγείο καταναλώνει 40% λιγότερο από ένα συμβατικό ψυγείο του 2001.


Πλυντήριο: Στις προηγούμενες δεκαετίες άλλαξαν πολλά στα πλυντήρια. Ήρθαν τα οριζοντίου άξονα που καταναλώνουν λιγότερο νερό και λιγότερο ρεύμα που χρειάζεται για να ζεστάνει το νερό. Σήμερα υπάρχουν πλυντήρια με δικό τους θερμοστάτη, ώστε να μπορούν να παίρνουν ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα και να μειώσουν την κατανάλωση μέχρι και 90% σε σύγκριση με ένα συμβατικό πλυντήριο.


Το σχεδιάγραμμα που βλέπετε στην αρχή είναι οι μετρήσεις για την κατανάλωση της ενέργειας ενός τυπικά αμερικάνικου σπιτιού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.


Όπως βλέπετε η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας γίνεται για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού, καθώς και για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης. Αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την αποτελεσματικότητα σ’ αυτό θα πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας.


Μειώστε τις απώλειες του κτιρίου. Απομονώστε τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο από το εξωτερικό περιβάλλον. Δημιουργήστε ένα περίβλημα στο κτίριο για να διατηρήσετε ένα ανεκτό περιβάλλον χειμώνα καλοκαίρι. Αν κατασκευάζετε ένα σπίτι εξ’ αρχής τα πράγματα είναι ευκολότερα. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού, το οποίο είναι ιδανικό για την ψύξη και την θέρμανση του κτιρίου. Βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η χρησιμοποίηση των φυσικών μορφών ενέργειας, όπως η ακτινοβολία του ήλιου, ο άνεμος για την θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού.


Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αξιολόγησης και σχεδιασμού για το ιδανικό σύστημα ΑΠΕ.


Σημαντικοί παράγοντες για το σχεδιασμό του έχουν: η θέση του, οι κλιματικές αλλαγές, τα εμπόδια, και οι οικονομικοί παράγοντες. Ας δούμε όμως τις ΑΠΕ και τις ανάγκες τους.
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Σ αυτόν τον τομέα περιλαμβάνονται διάφορες πηγές συλλεκτών και τρόπους διανομής. Έτσι μπορεί να αφορά ζεστό νερό χρήσης αλλά και ζεστό νερό για τη θέρμανση του σπιτιού με καλύτερη απόδοση όταν αυτό γίνεται σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση ή την υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Τοποθετώντας ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου. Η επιστροφή των χρημάτων της επένδυσης γίνεται συνήθως σε λιγότερο από 8 χρόνια. Εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος του εγκατεστημένου συστήματος, το τοπικό κλίμα και τη χρήση του ζεστού νερού. Για ένα σπίτι ανεξάρτητο από τα δίκτυα ρεύματος η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί ανάγκη και υποχρέωση. Όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες όμως δεν είναι ίδιοι. Ένα αξιόπιστο σύστημα θα πρέπει να καλύπτει το 90% των αναγκών.

Αν οι λόγοι που θέλετε να εγκαταστήσετε ένα συστήματος ΑΠΕ είναι για την προστασία του περιβάλλοντος ή δεν είστε ακόμα έτοιμοι να διαχειριστείτε την ενέργεια, τότε είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα με το δίκτυο. Ένα σύστημα φωτοβολταϊκών είναι απλό, πιο οικονομικό, χωρίς επισκευές, και αποτελεσματικό.
Φωτοβολταϊκά: Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον σχεδιασμό ενός συστήματος. Ανάλογα με το χώρο που έχετε διαθέσιμο. Αυτό θα σας τα εξηγήσουν όλοι οι προμηθευτές αλλά μερικά που δεν θα σας πούνε είναι: Τα φωτοβολταϊκά υπερθερμαίνονται. Η θερμοκρασία πίσω από τα πάνελ μπορεί να αγγίξει και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό προσοχή στο χώρο που θα τα τοποθετήσετε γιατί μπορεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Η σωστή κλίση είναι ίδια με την παράλληλο που βρίσκεται το σπίτι. Η απόδοσή τους μπορεί να επηρεαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε υπερβολική υγρασία και φυσικά δεν θα πρέπει να σκιάζονται. Η σωστή επιλογή εταιρείας θα σας προστατέψει από τέτοια προβλήματα. Πειράματα μείωσης κόστους με φθηνά προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης είναι επιλογή υψηλού ρίσκου.
Ανεμογεννήτρια: Οι ανεμογεννήτριες είναι αρκετά οικονομικές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει όμως πρώτα να είστε σίγουροι για το ότι υπάρχει αρκετός άνεμος στην περιοχή σας. Και ειδικά όσον αφορά τον άνεμο δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην περιοχή. Η ανεμογεννήτρια θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 9 μέτρα πάνω από τα γύρω εμπόδια. Και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα μυστικά δε που θα πρέπει να ψάξετε είναι το επίπεδο του θορύβου και το σύστημα ανάρτησης. Οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει ετησίως να κατεβαίνουν και να συντηρούνται. Απλές μεν συντηρήσεις , αλλά θα πρέπει να κατεβαίνουν εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος και να διαθέτουν γύρω τους ένα χώρο ασφαλείας ώστε να μην προξενήσουν ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος. Για την τοποθέτησή της θα χρειαστεί πύργος, αγκύρια και ειδικός τεχνικός.
Μικρά υδροηλεκτρικά: Αυτά φυσικά είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά πολύ σπάνια υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν στην χώρα μας.
ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποκαλούμε έτσι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο συνεργάζονται δύο ή και τρεις ΑΠΕ και αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το δίκτυο. Σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμα φορτιστές , μπαταρίες, inverter, και μια γεννήτρια πετρελαίου ή βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες αν υπάρξει επιπλέον ζήτηση.
Και εδώ υπάρχουν λεπτομέρειες πολύ σημαντικές για τις οποίες θα πρέπει να νοιαστείτε. Χρειάζεται ένας χώρος για την τοποθέτηση του εξοπλισμού Αυτός ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από την κύρια κατοικία θα πρέπει να αερίζεται και να μην υπερθερμαίνεται. Λεπτομέρειες, ...αλλά μπορεί να καταστρέψετε τις μπαταρίες αν ο χώρος υπερθερμανθεί πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ σημαντικό που αφορά το κόστος της εγκατάστασης είναι ο υπολογισμός των μελλοντικών αναγκών. Αν υπάρχει η πιθανότητα αύξησης της ζήτησης, ίσως θα είναι καλύτερα να τοποθετηθούν μεγαλύτεροι φορτιστές και inverter. Στο δικό μου σύστημα ο φορτιστής μπορεί να πάρει τα διπλά φωτοβολταϊκά από αυτά που έχω τοποθετημένα.
Σκεφθείτε όλες τις επιλογές στις ανανεώσιμες πηγές πολύ προσεκτικά, αξιολογήστε με τον καλύτερο τρόπο που θα ξοδέψετε τα χρήματά σας. Δέστε ξανά και ξανά τις απαιτήσεις σας σε ρεύμα καθώς και τις πηγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δεν είναι εύκολη απόφαση.
Αν είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα ήρθε η ώρα της ανεξαρτησίας.
Αν τελικά αποφασίσετε να μην προχωρήσετε στην τοποθέτηση των ΑΠΕ δέστε ξανά το κείμενο και κάντε αυτό που συνιστώ για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας Μ’αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το περιβάλλον, την χώρα μας και την τσέπη σας.
ΠΗΓΗ:ecodomima.blogspot.com

Το πείραμα με το «Ηλιακό κάτοπτρο» του Αρχιμήδη από τον Ιωάννη Σακκά




Νοεμβρίου 1973, Σκαραμαγκάς. Ο 48χρονος μηχανικός Ιωάννης Σακκάς, είναι έτοιμος να δώσει «σάρκα και οστά» στο περίφημο «Ηλιακό κάτοπτρο» του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φυσικού, μηχανικού και εφευρέτη, Αρχιμήδη.
Το ηλιακό κάτοπτρο, ήταν στην πραγματικότητα πολλά κάτοπτρα μαζί, μέσω των οποίων συσσωρεύονταν ηλιακή ενέργεια, η οποία μετατρέπονταν σε μια δέσμη πολύ μεγάλης θερμότητας και κατόπιν κατευθύνονταν σε κάποιον στόχο, προκαλώντας πυρκαγιά. Η κατασκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την για την καύση των Ρωμαϊκών εχθρικών πλοίων.
Παρ’ ότι υπήρχαν ιστορικές αναφορές στον μηχανισμό, όπως των Πλούταρχου, Λουκιανού, Γαληνού, Ευστάθιου, Ανθέμιου, Δίωνα του Κάσιου, Τζέτζη και του Μιχαήλ Ψελλού, αλλά και μαρτυρίες για την χρήση αυτού του όπλου σε μια απ’ τις πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης, η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού αμφισβητήθηκε από πολλούς, με πρώτον τον Καρτέσιο (René Descartes) και θεωρήθηκε ως ένας μύθος.
Το ότι ο Αρχιμήδης είχε πράγματι ανακαλύψει τις ιδιότητες των κατόπτρων αποδεικνύεται από το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή Χοπ «Ιστορία της Φυσικής», όπου αναφέρεται ότι το 1492 στη Βενετία ο Έλληνας καθηγητής Γεώργιος Βάλλας είχε στη βιβλιοθήκη του το βιβλίο του Αρχιμήδη «Κατοπτρικά», που όμως αργότερα χάθηκε (εκλάπη). Εάν, λοιπόν, ο Αρχιμήδης δεν είχε ολοκληρωμένη άποψη για τα κάτοπτρα και δεν ήταν σίγουρος για τις πρακτικές τους εφαρμογές, ουδέποτε θα έγραφε σχετικό σύγγραμμα.
Μεταγενέστεροι ερευνητές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν το πείραμα, χρησιμοποιώντας υλικά γνωστά στην εποχή του Αρχιμήδη, αλλά απέτυχαν, ή πέτυχαν εν μέρει.
Υπήρχαν διάφορες εικασίες για το πως μπορεί να ήταν το κάτοπτρο του Αρχιμήδη. Ο αρχαίος μαθηματικός και αρχιτέκτονας Ανθέμιος, υπέθεσε ότι ήταν ένας μεγάλος εξαγωνικός καθρέφτης. Ο Σακκάς αρχικά υπέθεσε κι αυτός ότι θα επρόκειτο για έναν μεγάλο κυρτό καθρέφτη. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα δεδομένα της τότε εποχής, όπως τεχνολογική αδυναμία παραγωγής ενός γυάλινου γιγαντιαίου καθρέφτη, αναθεωρεί. Εκτός αυτού, όπως κι ίδιος είπε, «θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Ρωμαίοι δεν ήταν τυφλοί για να μείνουν άπραγοι αντικρίζοντας έναν τεράστιο καθρέφτη, τοποθετημένο στα τείχη της πόλης που πολιορκούσαν».
Η επόμενη σκέψη που έκανε, ήταν αρκετά…προχωρημένη. Υπέθεσε ότι ο Αρχιμήδης θα είχε προχωρήσει σε έναν πιο ευέλικτο τρόπο δημιουργίας ενός τεράστιου κατόπτρου, το οποίο θα απαρτίζονταν από άλλα μικρότερα. Δεδομένης της αδυναμίας που αναφέρθηκε πιο πάνω για μαζική παραγωγή γυάλινων κατόπτρων, ο Σακκάς προχώρησε στο συμπέρασμα, πως το περίφημο κάτοπτρο του Αρχιμήδη, απαρτίζονταν στην πραγματικότητα από τις ασπίδες των στρατιωτών που ήταν οχυρωμένοι στα τείχη, ή εν πάσι περιπτώσει από χάλκινα κάτοπτρα που κρατούσαν οι στρατιώτες. Όπως είπε, «Ο Αρχιμήδης, πιθανότατα καθοδηγούσε την παράταξη των στρατιωτών, έτσι ώστε η συνολική τους διάταξη να δημιουργεί κάτοπτρα για να μπορούν να συγκεντρώσουν τις αχτίνες του ήλιου σε ένα σημείο και να τις μετατρέψουν σε δέσμη θερμότητας. Έτσι οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν, τουλάχιστον άμεσα, τι είναι αυτό που τους καίει».
Ο Ιωάννης Σακκάς με την βοήθεια του ιστορικού Ευάγγελου Σταμάτη κι ενώπιον αντιπροσώπων ξένων και ελληνικών Μ.Μ.Ε, έστησε και χρησιμοποίησε συνολικά 70 επίπεδα κάτοπτρα, διαμέτρου 0,70-1,7, τα οποία ήταν επιχαλκωμένα. Ο στόχος ήταν ένα ξύλινο πλοιάριο σε απόσταση 100 περίπου μέτρων. Στο πλοιάριο υπήρχε κι ένα ομοίωμα Ρωμαίου στρατιώτη.
Ο Σακκάς άρχισε να κατευθύνει τα κάτοπτρα, έτσι ώστε να έρθουν σε ιδανική θέση για την συγκέντρωση των αχτίνων. Στην αρχή, οι βοηθοί του αντιμετώπισαν πρόβλημα με την εστίαση των κατόπτρων. Έπειτα όμως από επίμονες προσπάθειες, ήρθε και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα: Το πλοιάριο άρχιζε να καπνίζει σε 2-3 δευτερόλεπτα μετά την επιτυχή εστίαση και γρήγορα τυλίχτηκε στις φλόγες.
Ο Σακκάς απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως σίγουρα οι στρατιώτες υπό την καθοδήγηση του Αρχιμήδη, θα τα κατάφερναν πιο γρήγορα και εύκολα, καθώς είχαν και το συγκριτικό πλεονέκτημα του καλύτερου οπτικού πεδίου και καλύτερης οπτικής γωνίας.
Η επιτυχία του πειράματος έγινε γνωστή στον επιστημονικό κόσμο και υπήρξαν πολλές δημοσιεύσεις στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό τύπο, όπως στην εφημερίδα «Times», το περιοδικό «Time» κ.α., όπου εξυμνούνταν ο μεγάλος επιστήμονας Αρχιμήδης.
Το 2005, αλλά κι αργότερα, το 2006 η αποτελεσματικότητα του ηλιακού κατόπτρου αμφισβητήθηκε και πάλι, όταν φοιτητές του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), για λογαριασμό της τηλεοπτικής αμερικανικής εκπομπής «MythBusters», στο Σαν Φραντζίσκο, δεν κατάφεραν να έχουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα.
Το πείραμα όμως αυτό κατηγορήθηκε ότι ήταν κατά κάποιον τρόπο «στημένο» για τις ανάγκες της εκπομπής, η οποία έσπευσε να κατατάξει το κάτοπτρο του Αρχιμήδη στους «Μύθους».
Η ομάδα που έκανε το πείραμα, προσπάθησε μάλιστα να υποβαθμίσει το επιτυχημένο πείραμα του Σακκά, λέγοντας ψευδώς, πως αυτός είχε χρησιμοποιήσει γυάλινα κάτοπτρα.
«Ανήκει στη φαντασία του Λουκιανού η καύση των ρωμαϊκών πλοίων από τον Αρχιμήδη, κατά την πολιορκία των Συρακουσών το -212, με τη χρησιμοποίηση κοίλων κατόπτρων», ανάφεραν σε άρθρο τους οι φυσικοί του πανεπιστημίου του αγίου Φραγκίσκου Άλλαν Μιλς και Ρόμπερτ Κριφτ και προσπάθησαν να τα στηρίξουν με το επιχείρημα ότι, ο Αρχιμήδης θα χρειάζονταν κάτοπτρο 420 τετραγωνικών μέτρων και απόσταση 50 μέτρων. Αλλά κι αν ακόμη προκαλούσε ανάφλεξη, αυτή θα ήταν βραδύτατη και «θα μπορούσαν να τη σβήσουν τα πληρώματα των πλοίων μ’ έναν κουβά νερό»!
Αποστομωτική απάντηση όμως δόθηκε από τον Stephen R. Wilk, ειδικό οπτικό ερευνητή, στο άρθρο του «Archimedes’ Solar Weapon» στο περιοδικό «THE SPECTROGRAPH» (τ. 21, Άνοιξη 2005, του Massachusetts Institute of Technology, σ. 3-4), ο οποίος απέδειξε ότι στην πραγματικότητα, το πείραμα δεν έγινε και τόσο…«δίκαια».
ΠΗΓΗ:www.pare-dose.net