Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ηλιακή μπογιά


Ερευνητές του University of Notre Dame έχουν αναπτύξει μια νέα ουσία, ονόματι ηλιακή μπογιά, ικανή να αξιοποιεί το ηλιακό φως για την παραγωγή ενέργειας. Η ηλιακή μπογιά έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του ήλιου και να τη μετατρέπει σε ηλεκτρισμό, αποτελώντας ταυτόχρονα μια άκρως οικονομική λύση.

Το μυστικό της ηλιακής μπογιάς βρίσκεται στη χρήση κβαντικών τελειών, ή αλλιώς νανοσωματιδίων ικανών να παράγουν ενέργεια. Στην ουσία πρόκειται για ένα υλικό που αποτελείται από κβαντικές τελείες, η επάλειψη του οποίου σε οποιαδήποτε αγώγιμη επιφάνεια έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μοναδική προϋπόθεση είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, ενώ δεν απατείται κανένας άλλος ειδικός εξοπλισμός.
Δυστυχώς η απόδοση της ηλιακής μπογιάς υπολογίζεται γύρω στο 1%, την ίδια ώρα που τα πλέον σύγχρονα ηλιακά panels έχουν απόδοση της τάξης του 10-15%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα της, έστω και μια μικρή αύξηση θα είναι ικανή να καταστήσει το υλικό μια βιώσιμη ενεργειακή λύση.
Το σίγουρο είναι ότι είναι άκρως οικονομικό και συνεπώς αξίζει τις όποιες προσπάθειες…
 πηγή:www.techgear.gr

Ηλιακή μπογιά



Το φωτοβολταϊκό του μέλλοντος

Την επόμενη φορά που θα βάψουμε την πρόσοψη του σπιτιού μας ίσως εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου «Notre Dame» έχουν αναπτύξει μια «ηλιακή μπογιά».
Η ηλιακή βαφή κατασκευάστηκε με τη χρήση νανοσωματιδίων που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας τού «Notre Dame» είναι Sun-Believable.
Πρόκειται για μια αλοιφή που αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου επικαλυμμένες είτε με θειούχο κάδμιο είτε με σεληνιούχο κάδμιο, που αναμειγνύεται με ένα μείγμα νερού - αλκοόλ, για να αποκτήσει τις «ενεργειακές» ιδιότητές της.
Όταν επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά, η «πάστα» αυτή παράγει ηλεκτρισμό.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Prashant Kamat, δηλώνει πως η αποδοτικότητα της μπογιάς επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά ισχυρίζεται πως το κόστος παραγωγής της θα είναι χαμηλό επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι ένα τέτοιο προϊόν να φθάσει στην αγορά και, ακόμη και τότε, θα περιορίζεται πιθανότατα σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές, και προς το παρόν εργάζονται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του προϊόντος.
 πηγή:www.emprosnet.gr

Μικροσκοπική ηλιακή μπαταρία στην Ιαπωνία

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Τόκιο με το αυστριακό πανεπιστήμιο Johannes Kepler University είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία της μικρότερης μπαταρίας που έχει δημιουργηθεί ποτέ, η οποία δεν ξεπερνά σε πάχος τα 1,8 μικρόμετρα.
Πρόκειται για μία μπαταρία δηλαδή που το πάχος της δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του πάχους των λεπτότερων ηλιακών κυψελών που διατίθενται στο εμπόριο. Η ποσότητα ενέργειας που παράγει το κάθε γραμμάριο της μπαταρίας αναλογεί σε 10 watt με την απόδοση της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική να υπολογίζεται σε 4,2%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλό εν συγκρίσει με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ. Η ελαστικότητα δε που χαρακτηρίζει την μπαταρία σημαίνει και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα με τους επιστήμονες να θεωρούν πως αν η απόδοση της μπαταρίας βελτιωθεί τότε είναι δυνατό να διατεθεί στην αγορά μέσα σε πέντε χρόνια.
 πηγή:www.agronews.gr 

Στην αγορά το "φωτοβολταϊκό" δέντρο

Ένα τεχνητό φυτό εσωτερικού χώρου το οποίο αποτελείται από 27 μικρά φωτοβολταϊκά πάνελ και έχει τη δυνατότητα να φορτίζει μικρές συσκευές χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το ηλιακό φως έχει κατασκευάσει μια γαλλίδα σχεδιάστρια, Το μικρό αυτό φυτό, το οποίο ονομάζεται Electree και πλέον διατίθεται εμπορικά με τιμή που αγγίζει τα 300 ευρώ. , έχει ύψος 40 εκατ. και αποτελείται από 27 πάνελ, τα οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας συλλέγουν ηλιακή ενέργεια την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Κατόπιν, η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μια μικρή μπαταρία ενώ μέσω usb το Electree είναι σε θέση να φορτίσει συσκευές όπως mp3 players και κινητά τηλέφωνα.

Ηλιακή μπαταρία λεπτότερη από τρίχα ανέπτυξαν ερευνητές στην Ιαπωνία

Τη μικρότερη και ελαφρύτερη ηλιακή μπαταρία μέχρι σήμερα ανέπτυξαν Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, σε συνεργασία με το αυστριακό πανεπιστήμιο Johannes Kepler University.
Η πρωτοποριακή ηλιακή μπαταρία δεν ξεπερνά σε πάχος τα 1,8 μικρόμετρα. Είναι πιο λεπτή από τον ιστό της αράχνης….τόσο λεπτή που τυλίγεται σε μια τρίχα.
Είναι ελαστική και έχει το ένα δέκατο του πάχους των λεπτότερων ηλιακών κυψελών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Για να αναπτύξουν τη μπαταρία οι ερευνητές εφάρμοσαν σε μια πλαστική ταινία, πάχους 1,4 μικρομέτρων, μελάνι που περιείχε έναν οργανικό ημιαγωγό.
Όπως υποστηρίζουν, η πιο λεπτή μπαταρία μέχρι σήμερα φτάνει σε πάχος τα 25 μικρόμετρα.
Κάθε γραμμάριο της ηλιακής μπαταρίας παράγει 10 watt ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική με απόδοση 4,2%, ποσοστό πολύ χαμηλό συγκριτικά με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ.
Η ελαστικότητα της μικροσκοπικής μπαταρίας συνεπάγεται και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ειδικά όταν λυγίζει. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα καταφέρουν να αυξήσουν την αποδοτικότητά της, η μπαταρία θα διατεθεί στην αγορά μέσα σε πέντε χρόνια
πηγή:electrology