Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤOY ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η γεωθερμία για εφαρμογές κλιματισμού αποκαλείται επίσης "αβαθής" ή "χαμηλής θερμοκρασίας/ενθαλπείας" και βασίζεται σε μία εξαιρετικά απλή θεωρητική βάση. Ποιά είναι αυτή : Ότι μεταφέρει ενέργεια/θερμότητα ανάμεσα στον κλιματιζόμενο χώρο και το έδαφος, σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα καλοριφέρ/καυστήρα που παράγουν το σύνολο της απαιτούμενης θερμότητας, καίγοντας πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

To χειμώνα λοιπόν, το γεωθερμικό σύστημα παίρνει θερμότητα από το έδαφος και τη μεταφέρει στους χώρους μας για να τους θερμάνει, ενώ το καλοκαίρι κάνει το αντίθετο, απορροφώντας θερμότητα από τους εσωτερικούς χώρους και απορρίπτωντας την στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο, μεταφέροντας δηλαδή τη θερμότητα αντί να την παράγει, πετυχαίνει να καταναλώνει μόλις το 25% της ενέργειας που θα σπαταλούσε ένα σύστημα καυστήρα/καλοριφέρ.

Ο λόγος που ο γεωθερμικός κλιματισμός επιτυγχάνει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, πολύ μεγαλύτερη από ένα απλό κλιματιστικό, βρίσκεται στο γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, η θερμοκρασία του εδάφους είναι σχεδόν σταθερή όλο το έτος και δεν μεταβάλλεται όπως στον αέρα από -5 το χειμώνα έως +42 το καλοκαίρι.

Τα μέρη μίας γεωθερμικής εγκατάστασης παρουσιάζονται με απλό τρόπο στην επόμενη εικόνα. Στο εσωτερικό του κτιρίου η γεωθερμία συνδυάζεται άψογα με τα διαδεδομένα συστήματα υποδαπέδιας σωλήνωσης, κρυφών αεραγωγών, fan coils κ.λ.π. Η κεντρική μονάδα ή αλλιώς "Αντλία Θερμότητας", με μικρές διαστάσεις τοποθετείται σε κάποιο "τυφλό" αποθηκευτικό χώρο.
Τα μέρη του συστήματος :


Α. "Αντλία Θερμότητας" που μεταφέρει τη θερμότητα

Β. Η σωλήνωση στο έδαφος (γεωεναλλάκτης)

Γ. Eνδοδαπέδια, κρυφοί αεραγωγοί, fancoils κ.λ.π.

Δ. Ζεστό νερό χρήσης

Η σωλήνωση στο έδαφος, που αναλαμβάνει την παραλαβή / απόρριψη θερμότητας στο έδαφος, γίνεται με κοινούς πλαστικούς σωλήνες πολυαιθυλενίου (HDPE) που έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 50 χρόνια. Η τοποθέτηση τους μπορεί να γίνει οριζόντια ή κατακόρυφα όπως δείχνουν τα σχήματα που ακολουθούν. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόγεια ή επιφανειακά ύδατα κοντά μας, μπορούν προεραιτικά να αξιοποιηθούν. Η γεωθερμία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε νέο κτίριο με τα ίδια οφέλη, σε μονοκατοικίες, συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται αυτά.

Οριζόντια σωλήνωση

Το πιό κοινό και ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα εγκατάστασης, κλειστό οριζόντιο κύκλωμα μονής ή διπλής στρώσης κάτω από τον κήπο ή το parking του κτιρίου σας σε βάθος 1-2m μόλις

Κατακόρυφη σωλήνωση

Εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος, με σωλήνες μορφής U σε κατακόρυφη διάταξη. Χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος αρκετός ελεύθερος χώρος / επιφάνεια για οριζόντια σωλήνωση

Γεωτρήσεις

Σε τοποθεσίες με υπόγεια ύδατα, αξιοποιούμε δύο γεωτρήσεις αντλώντας από τη μία και επιστρέφοντας νερό στην άλλη

Λίμνη-Θάλασσα

Για κτίρια δίπλα σε μικρές ή μεγάλες λίμνες ή ακόμα και τη θάλασσα, μία κλειστού τύπου σωλήνωση "ρίχνεται" στο νερό
http://www.deltatechniki.gr/geo-theory.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου