Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΤΩΝ  ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ
Τα επτά μειονεκτήματα της χρήσης των βιοκαυσίμων
1. Αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων
2. Καταστροφή των τροπικών δασών
3. Υποσιτισμός και πείνα σε φτωχές χώρες από την έλλειψη βασικών αγαθών
4. Ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική αστάθεια
5. Νέες πηγές πληθωριστικών πιέσεων
6. Μαζικές μετακινήσει πληθυσμών
7. Διατάραξη του οικοσυστήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη

Τα οφέλη της χρήσης των βιοκαυσίμων
Τα σημαντικότερα οφέλη είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Έτσι η χρήση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία από την παραγωγή βιοαιθανόλης από ζαχαρότευτλα έχει επιτευχθεί μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 90%. Παράλληλα παρέχεται μία σημαντική νέα πηγή εισοδήματος στους αγρότες που καταφεύγουν στις ενεργειακές καλλιέργειες. Κατ' αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται δραστικά η γεωργική οικονομία, ως κλάδος πλέον της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες για οικονομολόγους, μηχανικούς γεωπόνους, χημικούς και περιβαλλοντολόγους. Με την αύξηση της διείσδυσης των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο κάθε χώρος επιτυγχάνεται μείωση της εξάρτησης της από το πετρέλαιο, διαμορφώνεται ένας ενεργειακός πλουραλισμός στις πηγές τροφοδοσίας της, και ενισχύεται η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της. Αυτό έχει ως πολιτική συνέπεια χώρες-καταναλωτές πετρελαίου που ενισχύουν τον τομέα των βιοκαυσίμων, να αυξάνουν σημαντικά την γεωπολιτική ισχύ τούς. Τρανή απόδειξη του ισχυρισμού αυτού είναι η πρόσφατη συμφωνία HΠA και Βραζιλίας για την προώθηση της βιοαιθανόλης, που αναδεικνύει το νέο στρατηγικό ενεργειακό ρόλο της Βραζιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, με την κατασκευή μονάδων παραγωγής, τη διαχείριση των logistics αλλά και με τη δημιουργία σύγχρονων καθετοποιημένων μονάδων, των λεγόμενων βιο-διυλιστηρίων.                                                                           

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ


ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Τα βιολογικά καύσιμα ή βιοκαύσιμα προέρχονται από βιομάζα - οργανισμοί που ζούσαν πρόσφατα ή τα μεταβολικά υποπροϊόντα τους όπως είναι τα περιττώματα από αγελάδες κλπ. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αντίθετα από άλλους φυσικούς πόρους όπως είναι το πετρέλαιο, ο άνθρακας, και τα πυρηνικά καύσιμα.Τα γεωργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα για χρήση ως βιολογικά καύσιμα περιλαμβάνουν το καλαμπόκι και τη σόγια, πρώτιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το λιναρόσπορο  καθώς και το συναπόσπορο, κυρίως στην Ευρώπη. Το ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία, το φοινικέλαιο στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς και άλλα φυτά όπως το jatropha στην Ινδία.Επίσης,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βιοδιασπώμενα απόβλητα από τη βιομηχανία, τη γεωργία, τη δασονομία και τις οικογενειακές δραστηριότητες. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το άχυρο, την ξυλεία, το λίπασμα, τους φλοιούς του ρυζιού, τα λύματα, τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, και τα περισσεύματα των τροφίμων, που μπορούν να μετατραπούν σε βιοαέριο μέσω της αναερόβιας χώνευσης. Η βιομάζα που χρησιμοποιείται ως καύσιμος ύλη αποτελείται συχνά από μερικώς χρησιμοποιούμενα υλικά, όπως είναι ο φλοιός και τα ζωικά απόβλητα. Η ποιότητα της ξυλείας ή της φυτικής βιομάζας δεν επηρεάζει άμεσα την αξία της ως πηγή ενέργειας. Τα βιοκαύσιμα είναι αυτήν την περίοδο σημαντικά μικρότερης σημασίας από άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας λόγω της υψηλής χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή τους. Η δε καύση των βιολογικών καυσίμων παράγει διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Όμως η κοπή των δέντρων από τα δάση ή των φυτών για χρήση ως βιολογικά καύσιμα, χωρίς να γίνει αντικατάσταση αυτής της βιομάζας δεν θα είχε μια επίδραση πάνω στη μείωση του άνθρακα. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ένας τρόπος για να μειωθεί η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι να χρησιμοποιηθούν τα βιοκαύσιμα για να αντικαταστήσουν τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Έχει γίνει αρκετή έρευνα για να γίνει χρησιμοποιηθούν μικροάλγη σαν μια πηγή ενέργειας, με εφαρμογές στο βιοντίζελ, την αιθανόλη, τη μεθανόλη, το μεθάνιο, και ακόμη και την παραγωγή υδρογόνου. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η παραγωγή των βιοκαυσίμων με σκοπό να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που συνήθως εστιάζεται στη χρήση μιας φτηνής οργανικής ένωσης (συνήθως κυτταρίνης, γεωργικά  λύματα και απόβλητα). Η παραγωγή βιοκαυσίμων θεωρείται αποδοτική αν τα υγρά ή αέρια που παράγονται προσφέρουν με την καύση τους καθαρή ενέργεια. Ένα πλεονέκτημα των βιοκαυσίμων πάνω στους περισσότερους άλλους τύπους καυσίμων είναι ότι είναι βιοδιασπάσιμα, και σχετικά αβλαβή για το περιβάλλον εάν χυθούν.http://www.physics4u.gr/energy/biofuels.htm

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΟΑΈΡΙΟ (Πώς παράγεται)




ΒΙΟΑΈΡΙΟ
Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων που συγκεντρώνονται σε χωματερές. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο καιδιοξείδιο του άνθρακα μαζί με υδρατμούς και μικρές ποσότητες οργανικώνενώσεων. Η σημαντικήπεριεκτικότητα μεθανίου στο βιοαέριο το καθιστά κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ωςκαύσιμο για παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρικής και θερμικής).
Κάθε Ευρωπαίος παράγει 5 με 15 κιλά απορριμμάτων κάθε ημέρα. Η εκμετάλλευση τουβιοαερίου από τις χωματερές είναι μια λύση που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε για λογαριασμό της ΒΕΑΛ (Βιοαέριο-Ενέργεια Ανω Λιοσίων) ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, το οποίο αντλείταιαπό τον όγκο των απορριμμάτων που εναποτίθενται στον Χωματερή Ανω Λιοσίων.
Ο σταθμόςτων Ανω Λιοσίων είναι από τους μεγαλύτερους με καύσιμο βιοαέριο παγκοσμίως καιη κατασκευή του ίδιου και των δικτύων διανομής κόστισε περισσότερο από 6,5 δισ.δρχ.
Η μονάδαέχει δυνατότητα να παρέχει 8.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου την ώρα, ενώ παράγεικαι ηλεκτρισμό (ισχύς 13MW) και θερμότητα (16MW). Η ταυτόχρονη παραγωγήηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από την ίδια ποσότητα καυσίμου με σημαντικάμεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από την ανεξάρτητη παραγωγή της καθεμιάς από τιςπροαναφερόμενες μορφές ενέργειας.
Το βιοαέριο πουπαράγεται από την αναερόβια χώνευση της βιομάζας που συγκεντρώνεται στηχωματερή, αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (γενικά 40-70%) και διοξείδιο τουάνθρακα, ενώ -συνήθως μέχρι 5%- συμμετέχουν στη σύστασή του και άλλα αέρια όπωςυδρογόνο, άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, υδρατμοί κ.λπ. Οσο υψηλότερηείναι η περιεκτικότητα του βιοαερίου σε μεθάνιο, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχειως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας
Να προσθέσουμε ότι ταπροϊόντα της επεξεργασίας είναι αρκετά σταθεροποιημένα. Το όλο έργο αναμένεταινα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του επιβαρημένου περιβάλλοντος τηςΑττικής, αφού ελέγχει την ανεξέλεγκτη έκλυση βιοαερίου από τα απορρίμματα, πουσυντελεί σημαντικά στην εντατικοποίηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τέλος,επιταχύνει την εξάλειψη των οσμών και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών (τοτελευταίο δεν είναι σπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες).http://www.physics4u.gr/energy/biomass.html

ΒΙΟΜΑΖΑ (Γενικά στοιχεία)



Ο όρος βιομάζα αναφέρεται στο σύνολο της ζώσας ύλης (ξύλο,φυτικά απόβλητα,λυπασματολάσπη,οργανικά οικιακά απορρίματα...) που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς ή γεωργικούς σκοπούς.Η βιομάζα περικλείει ηλιακή ενέργεια η οποίαέχει δημιουργηθεί κατά τη φωτοσύνθεση.Η πρώτη χρήση της βιομάζας συνδέεται μετην καύση του ξύλου ή των απορριμάτων.Πρόκειται για μία αρκετά καθαρή μορφήενέργειας, αφού το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται κατά την καύση μπορεί νααπορροφηθεί από τα νέα δέντρα χάρη στη φωτοσύνθεση.Με την καύση απορριμάτων σταεργοστάσια αποτέφρωσης παράγεται ενέργεια με τη μορφή θερμότητας ή ηλεκτρισμου.
Από σήψη των απορριμάτων παράγεται το βιοαέριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο (παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού) ή να αντικαταστήσει, εν μέρει, το φυσικόαέριο.

Τέλος, η βιομάζα επιτρέπει την παραγωγή βιοκαυσίμων.Ορισμένα κατασκευάζονται από ελαιοφόρα φυτά,όπως είναι η ελαιοκράμβη ή το ηλιοτρόπιο (βιοντίζελ), και άλλα τη ζύμωση τωντεύτλων ή του ζαχαροκάλαμου (βιοαιθανόλη).


ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ (ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ)

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ (ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ)

Μέσα σε έναν καταιγισμό από πατέντες, το 1888 ο Tesla άρχισε να πραγματοποιεί ταόνειρα του. Το τελειοποιημένο πολυφασικό του σύστημα - κι όχι τα διάφοραμηχανήματα διευκόλυνε στην ανάπτυξη περιστροφικών μαγνητικών πεδίων για τηνκίνηση των μηχανημάτων, μειώνοντας έτσι τις τριβές και τις δονήσεις που ήτανχαρακτηριστικά των παλιότερων μηχανημάτων κι αυξάνοντας την απόδοση τους. Ήτανμια απλή ιδέα η οποία αντιμετωπίστηκε με άκρατο ενθουσιασμό από την AIEE κι οTesla σύντομα τράβηξε την προσοχή του George Westinghouse, ο οποίος είχε έναεργοστάσιο παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος στο Buffalo της Νέας Υόρκης. ΟWestinghouse υιοθέτησε το σύστημα του Tesla και τον προσέλαβε για να αναβαθμίσει τις γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ήδη.
Η μεταξύ τους συνεργασία έγινε σύντομα γνωστή στον Edison, του οποίου το σύστημασυνεχούς ρεύματος ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Ανατολική Ακτή κι οι γεννήτριεςτης Edison PR υπερλειτουργούσαν. Το εναλλασσόμενο ρεύμα αν και ήταν θεωρητικάασφαλέστερο - ήταν αρκετά επικίνδυνο αφού ένα ολόκληρο εκτροφείο ζώων έπαθεηλεκτροπληξία, καθώς κι ο ελέφαντας του τσίρκου. Ο 'πόλεμος του ρεύματος'συνεχίστηκε για χρόνια φτάνοντας στο απόγειό του το 1890 όπου πραγματοποιήθηκεη πρώτη εκτέλεση ανθρώπου με ηλεκτροπληξία, του δολοφόνου William Kemmler. Ήτανμια αργή κι εξουθενωτική διαδικασία, εξαιτίας κυρίως της φυλακής του Auburn τηςΝέας Υόρκης που χρησιμοποίησε το εναλλασσόμενο ρεύμα, που ο Edison είχευποστηρίξει ότι ήταν πιο θανατηφόρο.
Τοπραγματικό τέλος του 'πολέμου' ήρθε το 1893 όταν προς μεγάλη χαρά του Tesla καιτου εργοδότη του η Westinghouse υπέγραψε συμβόλαιο για να εγκαταστήσει μιαυδροηλεκτρική γεννήτρια στην βάση των Καταρρακτών του Νιαγάρα. Το παιδικόόνειρο του Tesla πραγματοποιήθηκε και το 2006 εγέρθηκε ένα άγαλμά του επάνω σεμια από τις μηχανές προς τιμήν της περίστασης. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε ωςένας από τους υπεράνθρωπους του ηλεκτρισμού στην κολοσσιαία έκθεση της Columbian,στο Chicago World's Fair, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που τροφοδοτήθηκε εξ'ολοκλήρου από την Westinghouse AC. Εκεί ο Tesla παρουσιάστηκε μπροστά σεδεκάδες χιλιάδες θεατές ως ο 'γητευτής των ρευμάτων', κατακλυσμένος από σπίθες,φλόγες και φωτοστέφανα.
Ο 'νέος μάγος της Δύσης', όπως τον απεκάλεσε ένας δημοσιογράφος, βρισκόταν πλέονστο απόγειο της δόξας του. Στο Παρίσι και το Λονδίνο συνάντησε τουςσημαντικότερους επιστήμονες κι έδωσε διαλέξεις σε θρυλικές συγκεντρώσεις γιατην ασύρματη μετάδοση των πληροφοριών και της ενέργειας. Ένας σταθερά μεγάλοςαριθμός διασημοτήτων, επιστημόνων και δημοσιογράφων επισκέφθηκαν το εργαστήριοτης 5ης Λεωφόρου για να μείνουν έκθαμβοι από τις λάμπες φθορίου πουτροφοδοτούντουσαν ασύρματα, πηνία που δημιουργούσαν αστραπές και όπως στηνπερίπτωση του Mark Twain μια δονούμενη πλατφόρμα με ανεξέλεγκτες καθαρτικές επιπτώσεις.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα βιομάζας





Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα βιομάζας


Πλεονεκτήματα
Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2)δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες τουδιοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζαςδεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.
Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό τωνεκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.
Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργειασυμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα καιβελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμούκαι στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος.
Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόλησηστις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών (διάφορα είδηελαιοκράμβης, σόργο, καλάμι, κενάφ) τη δημιουργία εναλλακτικών αγορών για τιςπαραδοσιακές καλλιέργειες (ηλίανθος κ.ά.), και τη συγκράτηση του πληθυσμού στιςεστίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων έχει θετικά αποτελέσματαστον τομέα της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο.

Μειονεκτήματα
Ο αυξημένος όγκος και η μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, σε σχέση με τα ορυκτάκαύσιμα δυσχεραίνουν την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας.
Η μεγάλη διασπορά και η εποχιακή παραγωγή της βιομάζας δυσκολεύουν την συνεχήτροφοδοσία με πρώτη ύλη των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας.
Βάση των παραπάνω παρουσιάζονται δυσκολίες κατά τη συλλογή, μεταφορά, καιαποθήκευση της βιομάζας που αυξάνουν το κόστος της ενεργειακής αξιοποίησης.
Οι σύγχρονες και βελτιωμένες τεχνολογίες μετατροπής της βιομάζας απαιτούν υψηλόκόστος εξοπλισμού, συγκρινόμενες με αυτό των συμβατικών καυσίμων.
http://landwaterwind.blogspot.com/2010/12/blog-post_4320.html

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

BIOMAZA (Από τι γίνεται;)




BIOMAZA
Γενικά, ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση.
Πρακτικά, στον όρο βιομάζα εμπεριέχεται οποιοδήποτε υλικό προέρχεται άμεσα ή
έμμεσα από το φυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, σ’αυτήν περιλαμβάνονται:
• Οι φυτικές ύλες πουπροέρχονται είτε από φυσικά οικοσυστήματα, όπως π.χ. τα
αυτοφυή φυτά και δάση,είτε από τις ενεργειακές καλλιέργειες (έτσι ονομάζονται τα
φυτά που καλλιεργούνταιειδικά με σκοπό την παραγωγή βιομάζας για παραγωγή
ενέργειας) γεωργικών καιδασικών ειδών, όπως π.χ. το σόργο το σακχαρούχο, το
καλάμι, ο ευκάλυπτοςκ.ά.,
• τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυτικής, ζωικής, δασικής και αλιευτικής
παραγωγής, όπως π.χ. τα άχυρα, στελέχηαραβόσιτου, στελέχη βαμβακιάς,
κλαδοδέματα, κλαδιά δένδρων,φύκη, κτηνοτροφικά απόβλητα, οι κληματίδες κ.ά.,
• τα υποπροϊόντα πουπροέρχονται από τη μεταποίηση ή επεξεργασία των υλικών
αυτών, όπως π.χ. ταελαιοπυρηνόξυλα, υπολείμματα εκκοκκισμού βαμβακιού, το
πριονίδι κ.ά.,
καθώς και
• το βιολογικής προέλευσηςμέρος των αστικών λυμάτων και σκουπιδιών.
Η βιομάζα αποτελεί μίαδεσμευμένη και αποθηκευμένη μορφή της ηλιακής ενέργειας
και είναι αποτέλεσματης φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτικών οργανισμών.
Κατ΄ αυτήν, η χλωροφύλλη των φυτών μετασχηματίζει τηνηλιακή ενέργεια με μια
σειρά διεργασιών,χρησιμοποιώντας ως βασικές πρώτες ύλες διοξείδιο του άνθρακα
από την ατμόσφαιρακαθώς και νερό και ανόργανα συστατικά από το έδαφος. Η
διεργασία αυτή μπορείνα παρασταθεί σχηματικά ως εξής:

Νερό + Διοξείδιο του άνθρακα + Ηλιακή ενέργεια(φωτόνια) + Ανόργανα στοιχεία
Βιομάζα + Οξυγόνο

Από τη στιγμή πουσχηματίζεται η βιομάζα, μπορεί πλέον κάλλιστα να
χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας.
Η βιομάζα αποτελεί μιασημαντική, ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή
ενέργειας, η οποίαείναι δυνατό να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια,
αντικαθιστώντας τασυνεχώς εξαντλούμενα αποθέματα ορυκτών καυσίμων
(πετρέλαιο, άνθρακας,φυσικό αέριο κ.ά.). Η χρήση της βιομάζας ως πηγής ενέργειας
δεν είναι νέα. Σ’αυτήν, εξάλλου, συγκαταλέγονται τα καυσόξυλα και οι ξυλάνθρακες
που, μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα, κάλυπταν το 97% των ενεργειακών

Βιομάζα (Oρισμός και υπάρχουσα ισχύς)


Βιομάζα
Η βιομάζα είναι ενέργεια προερχόμενη από οργανικές ύλες, όπως δέντρα καιφυτά, γεωργικά προϊόντα και ρεύματα αποβλήτων από διάφορες πηγές. Τα προϊόντααυτά μετατρέπονται μέσω θερμότητας σε βιοκαύσιμα, βιοθερμότητα ή βιοηλεκτρικήενέργεια. Το ξύλο αποτελεί την πιο αρχαία μορφή βιομάζας που γνωρίζουμε.

Η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς είναι 43 MW. Οι τοπικές αρχές στην προσπάθειάτους να διαχειριστούν πόρους με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, προβάλλουν τασυστήματα βιομάζας ως το επίκεντρο των επενδύσεων, με την υπόσχεση ότιπρόκειται για τομέα ανάπτυξης με σημαντικές προοπτικές.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος στην πράσινη ενέργεια και της οικονομικήςστήριξης από ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση, η αγορά βιομάζας αναμένεται νααναπτυχθεί σημαντικά. Με την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)της ΕΕ ευνοείται η καλλιέργεια συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Τιμή Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (Εγγύηση για 20 Έτη)
Σε Ευρώ-MWh
Διασυνδεδεμένο Σύστημα
Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Βιομάζα ≤ 1MW 200
1MW < Βιομάζα ≤ 5MW 175
Βιομάζα > 5MW 150
Βιοαέριο ≤ 2 MW 120
Βιοαέριο > 2 MW 99,45
Βιοαέριο από Βιομάζα ≤3MW 220
Βιοαέριο από Βιομάζα >3MW 200