Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ (ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ)

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ (ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ)

Μέσα σε έναν καταιγισμό από πατέντες, το 1888 ο Tesla άρχισε να πραγματοποιεί ταόνειρα του. Το τελειοποιημένο πολυφασικό του σύστημα - κι όχι τα διάφοραμηχανήματα διευκόλυνε στην ανάπτυξη περιστροφικών μαγνητικών πεδίων για τηνκίνηση των μηχανημάτων, μειώνοντας έτσι τις τριβές και τις δονήσεις που ήτανχαρακτηριστικά των παλιότερων μηχανημάτων κι αυξάνοντας την απόδοση τους. Ήτανμια απλή ιδέα η οποία αντιμετωπίστηκε με άκρατο ενθουσιασμό από την AIEE κι οTesla σύντομα τράβηξε την προσοχή του George Westinghouse, ο οποίος είχε έναεργοστάσιο παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος στο Buffalo της Νέας Υόρκης. ΟWestinghouse υιοθέτησε το σύστημα του Tesla και τον προσέλαβε για να αναβαθμίσει τις γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ήδη.
Η μεταξύ τους συνεργασία έγινε σύντομα γνωστή στον Edison, του οποίου το σύστημασυνεχούς ρεύματος ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Ανατολική Ακτή κι οι γεννήτριεςτης Edison PR υπερλειτουργούσαν. Το εναλλασσόμενο ρεύμα αν και ήταν θεωρητικάασφαλέστερο - ήταν αρκετά επικίνδυνο αφού ένα ολόκληρο εκτροφείο ζώων έπαθεηλεκτροπληξία, καθώς κι ο ελέφαντας του τσίρκου. Ο 'πόλεμος του ρεύματος'συνεχίστηκε για χρόνια φτάνοντας στο απόγειό του το 1890 όπου πραγματοποιήθηκεη πρώτη εκτέλεση ανθρώπου με ηλεκτροπληξία, του δολοφόνου William Kemmler. Ήτανμια αργή κι εξουθενωτική διαδικασία, εξαιτίας κυρίως της φυλακής του Auburn τηςΝέας Υόρκης που χρησιμοποίησε το εναλλασσόμενο ρεύμα, που ο Edison είχευποστηρίξει ότι ήταν πιο θανατηφόρο.
Τοπραγματικό τέλος του 'πολέμου' ήρθε το 1893 όταν προς μεγάλη χαρά του Tesla καιτου εργοδότη του η Westinghouse υπέγραψε συμβόλαιο για να εγκαταστήσει μιαυδροηλεκτρική γεννήτρια στην βάση των Καταρρακτών του Νιαγάρα. Το παιδικόόνειρο του Tesla πραγματοποιήθηκε και το 2006 εγέρθηκε ένα άγαλμά του επάνω σεμια από τις μηχανές προς τιμήν της περίστασης. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε ωςένας από τους υπεράνθρωπους του ηλεκτρισμού στην κολοσσιαία έκθεση της Columbian,στο Chicago World's Fair, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που τροφοδοτήθηκε εξ'ολοκλήρου από την Westinghouse AC. Εκεί ο Tesla παρουσιάστηκε μπροστά σεδεκάδες χιλιάδες θεατές ως ο 'γητευτής των ρευμάτων', κατακλυσμένος από σπίθες,φλόγες και φωτοστέφανα.
Ο 'νέος μάγος της Δύσης', όπως τον απεκάλεσε ένας δημοσιογράφος, βρισκόταν πλέονστο απόγειο της δόξας του. Στο Παρίσι και το Λονδίνο συνάντησε τουςσημαντικότερους επιστήμονες κι έδωσε διαλέξεις σε θρυλικές συγκεντρώσεις γιατην ασύρματη μετάδοση των πληροφοριών και της ενέργειας. Ένας σταθερά μεγάλοςαριθμός διασημοτήτων, επιστημόνων και δημοσιογράφων επισκέφθηκαν το εργαστήριοτης 5ης Λεωφόρου για να μείνουν έκθαμβοι από τις λάμπες φθορίου πουτροφοδοτούντουσαν ασύρματα, πηνία που δημιουργούσαν αστραπές και όπως στηνπερίπτωση του Mark Twain μια δονούμενη πλατφόρμα με ανεξέλεγκτες καθαρτικές επιπτώσεις.

1 σχόλια:

  1. Χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση στο θέμα...Να αναφερθούν κάποια πειράματα κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή