Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΟΑΈΡΙΟ (Πώς παράγεται)




ΒΙΟΑΈΡΙΟ
Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων που συγκεντρώνονται σε χωματερές. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο καιδιοξείδιο του άνθρακα μαζί με υδρατμούς και μικρές ποσότητες οργανικώνενώσεων. Η σημαντικήπεριεκτικότητα μεθανίου στο βιοαέριο το καθιστά κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ωςκαύσιμο για παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρικής και θερμικής).
Κάθε Ευρωπαίος παράγει 5 με 15 κιλά απορριμμάτων κάθε ημέρα. Η εκμετάλλευση τουβιοαερίου από τις χωματερές είναι μια λύση που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε για λογαριασμό της ΒΕΑΛ (Βιοαέριο-Ενέργεια Ανω Λιοσίων) ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, το οποίο αντλείταιαπό τον όγκο των απορριμμάτων που εναποτίθενται στον Χωματερή Ανω Λιοσίων.
Ο σταθμόςτων Ανω Λιοσίων είναι από τους μεγαλύτερους με καύσιμο βιοαέριο παγκοσμίως καιη κατασκευή του ίδιου και των δικτύων διανομής κόστισε περισσότερο από 6,5 δισ.δρχ.
Η μονάδαέχει δυνατότητα να παρέχει 8.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου την ώρα, ενώ παράγεικαι ηλεκτρισμό (ισχύς 13MW) και θερμότητα (16MW). Η ταυτόχρονη παραγωγήηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από την ίδια ποσότητα καυσίμου με σημαντικάμεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από την ανεξάρτητη παραγωγή της καθεμιάς από τιςπροαναφερόμενες μορφές ενέργειας.
Το βιοαέριο πουπαράγεται από την αναερόβια χώνευση της βιομάζας που συγκεντρώνεται στηχωματερή, αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (γενικά 40-70%) και διοξείδιο τουάνθρακα, ενώ -συνήθως μέχρι 5%- συμμετέχουν στη σύστασή του και άλλα αέρια όπωςυδρογόνο, άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, υδρατμοί κ.λπ. Οσο υψηλότερηείναι η περιεκτικότητα του βιοαερίου σε μεθάνιο, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχειως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας
Να προσθέσουμε ότι ταπροϊόντα της επεξεργασίας είναι αρκετά σταθεροποιημένα. Το όλο έργο αναμένεταινα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του επιβαρημένου περιβάλλοντος τηςΑττικής, αφού ελέγχει την ανεξέλεγκτη έκλυση βιοαερίου από τα απορρίμματα, πουσυντελεί σημαντικά στην εντατικοποίηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τέλος,επιταχύνει την εξάλειψη των οσμών και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών (τοτελευταίο δεν είναι σπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες).http://www.physics4u.gr/energy/biomass.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου