Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Καινοτόμες δραστηριότητες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ηλιακή θερμότητα, φωτοβολταικά, βιομάζα, αιολική ενέργεια είναι μερικές από τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που απασχολούν έντονα την παγκόσμια κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί οι περισσότεροι να έμαθαν για αυτού του είδους την ενέργεια την τελευταία δεκαετία, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας όμως συμπληρώνει 25 χρόνια ενασχόλησης με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας .
Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρότυπης ενεργειακά αυτόνομης στάσης, που έγινε στην είσοδο του ΤΕΙ αλλά και το επικείμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας N. Ασημόπουλος και οι υπέυθυνοι των εργαστηρίων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, προκειμένου να κάνουν γνωστό στην τοπική κοινωνία το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους.
«Δεν είμαστε ένα ίδρυμα, που ξαφνικά ασχολήθηκε με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.



Από το 1984, που έγιναν τα ΤΕΙ, στο πρόγραμμα του τμήματος Μηχανολογίας υπάρχει σαν εκπαιδευτικό αντικείμενο οι ήπιες μορφές ενέργειας. Από το 1989 υπάρχει το εργαστήρι των ήπιων μορφών ενέργειας» τόνισε ο Νίκος Ταουσανίδης, υπεύθυνος εργαστηρίου ήπιων μορφών ενέργεια, ο οποίος ανέφερε πως σε όλα αυτά τα χρόνια «έχουν γίνει δεκάδες εργασιών από τους φοιτητές και ενημερώσεις σε μαθητές-φοιτητες- εργζομένων και δεκάδες προγράμματα. Δραστηριοποιούμαστε σε τομείς όπως η ηλιακή θερμότητα, τα φωτοβολταικά, τη βιομάζα, αιολική ενέργεια».
Oσον αφορά στην είσοδο του ΤΕΙ και πρότυπη ενεργειακά αυτόνομη στάση ο Δημήτρης Στημονιάρης, υπεύθυνος εργαστηρίου εξοικονόμησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επεσήμανε πως «τεχνολογικά παρουσιάζει καινοτομίες που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και πέραν της χρηστικής της δυνατότητας, θέλαμε να σηματοδοτήσουμε και τη δυνατότητα που υπάρχει και στην περιοχή μας για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.»
Ο Ιωάννης Κάρμαλης, υπεύθυνος εργαστηρίου θερμοδυναμικής μίλησε για το επίπεδο του τεχνολογικού εξοπλισμού.
«Στα πλαίσια των διαφόρων ευρωπαικών προγραμμάτων αναπτύξαμε μια σειρά εξοπλισμών, που έχουν άμεση σχέση με εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες» και έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη συστήματος παραγωγής και κάυσης βιοκαυσίμων. Συγκεκριμένα, τόνισε χαρακτηρικά «μπορούμε να παράξουμε βιοντίζελ διαφόρων συστάσεων το οποίο μπορούμε να το κάψουμε για να μετρήσουμε την απόδοση σε ειδικούς λέβητες».
Ο Στέργιος Μαρόπουλος, αναπληρωτής προιστάμενος τμήματος Μηχανολογίας, παρουσίασε ένα πρόγραμμα κατασκεύης κυψέλης καυσίμου.
« Στο πρόγραμμα μελετάται η δυνατότητα κατασκευής καινοτόμου κυψέλης καυσίμου, η οποία χρησιμοποιεί τη μέθοδο BLD, για εναπόθεση νικελίου με χρήση λέισερ σε ηλεκτρόδια κυψελών καυσίμου. Αυτές οι κυψέλες θα είναι οικονομικότερες και αποδοτικότερες και ευελπιστούμε πως θα ενσωματωθούν στο πιλοτικό σύστημα συμπαραγωγής ενέργειας, που εγκαθίσταται στο χώρο του ΤΕΙ» τόνισε ο κ.Μαρόπουλους.
«Θεωρούμε πως η διαχείριση και η παραγωγή ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικά θέματα για την περιοχή και εκτός από την παραγωγή που γίνεται από πλευράς ΔΕΗ πρέπει να δούμε και τις εναλλακτικές μοργές ενέργειας» τόνισε κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ν. Ασημόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «ένας βασικός λόγος που έγινε η παρουσίαση είναι για να γνωστοποιήσουμε τις δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία και να προσκαλέσουμε όσους ενδιαφέρονται να έλθουν σε επαφή μαζί μας. Θέλουμε οι δραστηριότητες μας να γίνουν γνωστές σε όλους ώστε να μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε για το καλό της κοινωνίας μας».
Ο κ.Ασημόπουλος ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της επιδημιολογικής μελέτης και την ανάθεση της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογράμμισε πως «θεωρώ πως η συγκεκριμένη μελέτη θα έπρεπε να γίνει από κάποιο ιατρικό τμήμα. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως οποιαδήποτε στοιχεία της μελέτης αυτής που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή συνθήκες ή μετρήσεις ρύπων, το ΤΕΙ έχει αποδείξει πως με τη μακροχρόνια παρουσία του στον τόπο, ότι είναι ικανό να ανταποκριθεί πλήρως».

http://metalmanu.com/2010/01/25/%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου