Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδαβρίσκεται στο προσκήνιο ραγδαίων εξελίξεων προσελκύοντας επενδυτές από όλο τονκόσμο.


Επένδυση στην Ηλιακή Ενέργεια– Ένα Μέλλον Φωτεινό

Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδαβρίσκεται στο προσκήνιο ραγδαίων εξελίξεων προσελκύοντας επενδυτές από όλο τονκόσμο. Με την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης, την απελευθέρωση της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικήςενέργειας, καθώς και μία δυναμική εκστρατεία με σκοπό οι ανανεώσιμες πηγές ναδιαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, η χώρα βρίσκεται στοεπίκεντρο σημαντικών αναπτυξιακών ευκαιριών.

Η ηλιακή/ φωτοβολταϊκήενέργεια πρόκειται να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες τουενεργειακού προφίλ της Ελλάδας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ηλιακό δυναμικό καιεκτιμάται ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο των ενεργειακώναναγκών της χώρας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αγορά θα αναπτυχθεί σημαντικά καιη αξία της θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια Ευρώ στα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα ενθαρρύνει τηνανάπτυξη της ηλιακής θερμικής ενέργειας και μέχρι σήμερα πλήθος μικρών καιμεσαίων εταιρειών έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό. Ως αποτέλεσμα η σημερινήδυναμικότητα των φωτοβολταικών εγκαταστάσεων στη χώρα έχει φτάσει τα 340 MW,ενώ αναμένεται να φτάσει περί τα 2.200 ΜW μέχρι το έτος 2020.

Μεταξύ των εταιρειών πουέχουν επενδύσει στον τομέα ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι γερμανικέςConergy και WPD, η γαλλική EDF-ΕEN, η αυστραλιανή Babcock & Brown, ηελληνική ΔΕΗ και ο ελληνο-ισπανικόςόμιλος Ρόκας-Iberdrola. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 5 μονάδεςπαραγωγής φωτοβολταικών πάνελ για να τροφοδοτούν την αγορά με τον κατάλληλοεξοπλισμό καθώς και μια μονάδα επεξεργασίας πυριτίου που χρησιμοποιείται γιατην κατασκευή των πάνελς.

Οι επενδυτές αρχίζουν ναδιαπιστώνουν τις υψηλές προοπτικές της ηλιακής ενέργειας στην ελληνική αγορά.Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ένταση της ακτινοβολίας βρίσκεται στο μέγιστο σημείο, αυξάνεται και η ζήτηση γιαηλιακή ενέργεια, λόγω των εκατομμυρίων τουριστών. Επιπλέον, αυξάνονται οιενεργειακές ανάγκες στις αγροτικές περιοχές και τα νησιά που είναι αναπτυσσόμενεςπεριοχές. Τέλος πολλοί κρατικοί φορείς, βιομηχανίες και τουριστικές μονάδεςέχουν δείξει ενδιαφέρον για τη χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Πλεονεκτήματα επενδύσεων στην Ηλιακή Ενέργεια

• Πλούσιο ηλιακό δυναμικό,από τα καλύτερα στην Ευρώπη
• Προτεραιότητα στην πώλησητης παραγόμενης ενέργειας στο διαχειριστή συστήματος
• Υψηλές τιμές αγοράς τηςπαραγόμενης ενέργειας (feed in tariffs)
• 20ετής συμφωνία αγοράςενέργειας (Power Purchase Agreement, PPA)
• Ευνοϊκό, μακροπρόθεσμονομικό πλαίσιο της Ελλάδας που διασφαλίζει την αξιοπιστία του επενδυτικούπεριβάλλοντος.

Η ανάπτυξη του τομέα ΑΠΕ στηνΕλλάδα διασφαλίζεται από θεσμικά δεσμευτικούς στόχους που απαιτούν τηνκατά 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολικήπαραγόμενη ενέργεια μέχρι το 2020, και20% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: www.investingreece.gov.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου