Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ



Με τον γενικό όροφωτοβολταϊκά χαρακτηρίζονται οι βιομηχανικές διατάξεις μετατροπής της ηλιακήςενέργειας σε ηλεκτρική. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρογενήτριες πουσυγκροτούνται από πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία σε επίπεδη διάταξη που έχουν ωςβάση λειτουργίας το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στηκατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα φωτοβολταϊκά είναιδιατάξεις που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Το ηλεκτρικόαυτό ρεύμα χρησιμοποιείται για να δώσει ενέργεια σε μια συσκευή ή για τηφόρτιση μπαταρίας. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε μικροϋπολογιστέςτσέπης που λειτουργούν χωρίς μπαταρία, απλώς με την έκθεσή τους στο φως.

Τα φωτοβολταϊκάχρησιμοποιούνται συχνά σε συστοιχίες για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάληκλίμακα. Σε τέτοια μορφή χρησιμοποιούνται για να δίνουν ενέργεια σε δορυφόρους,διαστημόπλοια, αλλά και σε απλούστερες εφαρμογές, όπως για την ενεργειοδότησηαπομακρυσμένων τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε εθνικές οδούς, σε σπίτια κλπ.

Σε πολλές χώρες έχουνξεκινήσει προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, τα οποίαπαράγουν ηλεκτρική ενέργεια που μεταπωλείται και εισάγεται στα δημόσια δίκτυαμεταφοράς. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο τη διαφοροποίηση της παραγωγήςηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά τωνΦ/Β συστημάτων, που τα διαφοροποιούν από τις άλλες μορφές ΑΠΕ είναι:

· Απευθείαςπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε πολύ μικρή κλίμακα, π.χ. σε επίπεδομερικών δεκάδων W ή και mW.

· Είναι εύχρηστα. Ταμικρά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν από τους ίδιους τους χρήστες.

· Μπορούν ναεγκατασταθούν μέσα στις πόλεις, ενσωματωμένα σε κτίρια και δεν προσβάλλουναισθητικά το περιβάλλον.

· Μπορούν νασυνδυαστούν με άλλες πηγές ενέργειας (υβριδικά συστήματα).

· Είναι βαθμωτάσυστήματα, δηλ. μπορούν να επεκταθούν σε μεταγενέστερη φάση για νααντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες των χρηστών, χωρίς μετατροπή του αρχικούσυστήματος.

· Λειτουργούναθόρυβα, εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

· Οι απαιτήσειςσυντήρησης είναι σχεδόν μηδενικές.

· Έχουν μεγάληδιάρκεια ζωής και αξιοπιστία κατά τη λειτουργία. Οι εγγυήσεις που δίνονται απότους κατασκευαστές για τις Φ/Β γεννήτριες είναι περισσότερο από 25 χρόνια καλήςλειτουργίας.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία τουχρήστη είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Φ/Β συστημάτων. Το κόστος τηςπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα είναι σήμερα συγκρίσιμο μετο κόστος αιχμής ισχύος, που χρεώνει η εταιρεία ηλεκτρισμού τους πελάτες της.

ΠΗΓΕΣ:
el.wikipedia.org
www.cres.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου