Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Συµπεράσµατα για τα Παθητικά Ηλιακά Συστήματα




Η χρήση των παθητικών ηλιακών συστηµάτων αξιοποιείται κυρίως για ενεργειακά οφέληκατά τους χειµερινούς µήνες, ενώ για το καλοκαίρι χρησιµοποιούνται απλές τεχνικέςδροσισµού όπως ηλιοπροστασία και φυσικός αερισµός.

Από την µελέτη εφαρµογών των συστηµάτων αυτών στη Ελλάδα και από µετρήσεις που έγιναν από το ΚΑΠΕ. βλέπουµε ότι η εξοικονόµηση ενέργειας για θέρµανση που παρουσιάζουν τα παθητικά ηλιακά συστήµατα είναι ιδιαίτερα σηµαντική, µε την προϋπόθεση ότι πρέπει να συνδυαστούνµε αντίστροφες µεθόδους ηλιοπροστασίας και σκίασης ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα ηλιακά κέρδη το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριµένα εκτός από την πολύ σηµαντική συνεισφορά του άµεσου ηλιακούκέρδους, τα συστήµατα έµµεσου κέρδους συνεισφέρουν στο ενεργειακό ισοζύγιο :

Ηλιακοί χώροι – Θερµοκήπια έως 60 %
Θερµικοί τοίχοι 20 – 35 %

Φυσικά,η εφαρµογή ενός η περισσοτέρων παθητικών συστηµάτων σε ένα κτίριο δεν σηµαίνει ότι το κτίριο γίνεται αυτοµάτως βιοκλιµατικό. Ο στόχος του βιοκλιµατικού σχεδιασµούείναι να προσφέρει ένα θερµικά άνετο και υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον, µειώνοντας στο ελάχιστο την επίδραση τους στο περιβάλλον, προστατεύοντας την υγεία του ανθρώπου και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Ένας τρόπος επίτευξης αυτών των στόχων είναι τα παθητικά ηλιακά συστήµατα, τα οποία εκµεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία για τη θέρµανση των κτιρίων, αλλά εξίσου σηµαντικός είναι ο οικολογικός τρόπος δόµησης µε τη προσεχτική επιλογή υλικών και ο ορθός σχεδιασµός που συνεισφέρει τα µέγιστα στη µείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου