Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ



Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναιένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα που ζεσταίνει νερό χρησιμοποιώντας την ηλιακήακτινοβολία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια,όπως για παράδειγμα στις χώρες της Μεσογείου και στην Κύπρο.

Eίναι η απλούστερη και ηγνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυοφυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσιφώνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία τουνερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.) ενώ η θέρμανση τουνερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου πουαναπτύσσεται στους συλλέκτες του.

Διακρίνουμε δύο είδη ηλιακώνθερμοσιφώνων ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

- Ανοικτού κυκλώματος: απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (τοθερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε).
- Κλειστού κυκλώματος: έμμεση θέρμανση του νερούχρήσης (το θερμαινόμενο μέσο κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνειτο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους, μέσω εναλλάκτηθερμότητας).

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνεςανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, έχουν όμως προβλήματα σεχαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) γιατί δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικάμίγματα (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). Στους ηλιακούςθερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος μπορεί το θερμαινόμενο μέσο να είναι και άλλορευστό (πχ. λάδι). Αν είναι μόνο νερό, έχει αντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικάπρόσθετα για προστασία της συσκευής.

Επίσης μπορούμε νακατηγοριοποιήσουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανάλογα με τον αριθμό ενεργειακώνπηγών που μπορούν να εκμεταλλευτούν σε:

Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωναςλειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα(π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή γιανα ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίστασητοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

Τριπλής ενέργειας: Λειτουργεί όπως οηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για ναεκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται απότον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακούθερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημαυπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται γιαπολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης τουηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναιμια απ' τις "καθαρότερες" και πιο αποδοτικές συσκευές πουχρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διάρκεια ζωής του ο ηλιακόςθερμοσίφωνας εξοικονομεί περίπου δυο χιλιάδες ευρώ απ' τους λογαριασμούςρεύματος σε τιμές 2005, ενώ αποφεύγεται η έκλυση περίπου τριάντα τόνωνδιοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κάθε ντους με νερό από ηλιακόθερμοσίφωνα ισοδυναμεί με τρία κιλά διοξειδίου του άνθρακα λιγότερα στηνατμόσφαιρα.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

1 σχόλια: