Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Φτιάξτε μόνοι σας έναν ηλιακό φορτιστή!

Φτιάξτε μόνοι σας έναν ηλιακό φορτιστή!

Η κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή για να τροφοδοτεί μικρές συσκευές μπορεί να δομηθεί με τη χρήση ορισμένων υλικών βασικού εξοπλισμού. Η αυξημένη χρήση των ηλιακών συλλεκτών έχει κάνει πιο εύκολη τη διαθεσιμότητά τους.
Πλέον οι ηλιακοί συλλέκτες είναι διαθέσιμοι σε όλα τα πιθανά μεγέθη από τα μεγαλύτερα ως τα μικρότερα και είναι επίσης σε προσιτές τιμές. H κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή δεν είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.
Παρακάτω είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την κατασκευή του.
Επιλογή Απαιτούμενων Υλικών
Υπάρχουν ορισμένα ειδικά εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή. Έτσι το πρώτο βήμα είναι η συλλογή των απαιτούμενων εργαλείων. Τα απαιτούμενα εργαλεία περιλαμβάνουν μπαταρίες AA, θήκες μπαταριών, μια προέκταση USB A / A καλωδίου, μονωτική ταινία, κόλλα ή ταινία για να κρατήσει τα κομμάτια στη θέση τους, τερματική ταινία ή κολλητήρι, κλείδωμα διόδου, ένα τρυπάνι και ένα 6 volt ηλιακό πάνελ.
Επιλογή της Διόδου
Οι πρότυπες δίοδοι ρίχνουν την τάση κατά 0,6 V, ενώ η δίοδος Schottky πέφτει κατά 0,2 V, η οποία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το κατά πόσον ο φορτιστής θα λειτουργήσει ή όχι. Έτσι είναι καλύτερα να επιλέξετε μια πρότυπη δίοδο που θα εξασφαλίζει την ποιότητα της λειτουργίας του φορτιστή.
Κοπή του Καλωδίου USB
Για την κατασκευή του εξαρτήματος, κόψτε το καλώδιο USB στο τέλος που έχει την υποδοχή και αφαιρέστε τα πάντα εκτός από το κόκκινο και το μαύρο καλώδιο. Αυτό το καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του κυκλώματος.
Έλεγχος των Ηλιακών Συλλεκτών
Ελέγξτε τους ηλιακούς συλλέκτες πριν από τη σύνδεσή τους με το κύκλωμα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν. Θα πρέπει να αποφέρουν 2 volt μέσα στο δωμάτιο και 2,5 volt σε έντονο ηλιακό φως.
Συγκόλληση
Το επόμενο βήμα είναι η συγκόλληση για να γίνει ένα κύκλωμα. Κολλήστε το κόκκινο καλώδιο στη δίοδο και στη συνέχεια τη δίοδο στο κόκκινο καλώδιο του ηλιακού συλλέκτη. Στο επόμενο βήμα κολλήστε το μαύρο καλώδιο από τον ηλιακό συλλέκτη στο καλώδιο. Αυτό ολοκληρώνει το βήμα της συγκόλλησης. Η συγκόλληση δημιουργεί μια σειριακή σύνδεση η οποία προσθέτει τις τάσεις μαζί, δίνοντας παραγωγή μεταξύ 4V και 5 V, η οποία είναι η τάση που απαιτείται για τη λειτουργία ενός προτύπου φορτιστή.
Διάτρηση
Το επόμενο βήμα είναι η διάτρηση. Ανοίξτε μια τρύπα για να περάσουν τα καλώδια, μέσα από το ηλιακό πάνελ. Αυτό ολοκληρώνει το βήμα της διάτρησης.
Η Οριστικοποίηση της Ρύθμισης
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση των εξαρτημάτων του ηλιακού φορτιστή στο πλαίσιο της συσκευής. Θα πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς μια απερισκεψία στο τελικό βήμα μπορεί να χαλάσει ολόκληρο το μοντέλο.
Έλεγχος του Ηλιακού Φορτιστή
Συνδέστε μια συσκευή που θέλετε να φορτιστεί με την ελάχιστη απαιτούμενη ισχύ για να με τον ηλιακό φορτιστή για δοκιμή. Βεβαιωθείτε ότι τα ηλιακά πάνελ εκτίθενται σε έντονο φως και αφήστε το φορτιστή για να φορτίσετε τη συσκευή που επιλέξατε. Είναι καλύτερα να απενεργοποιήσετε τη συσκευή κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Τι να προσέξετε

  • Τοποθετήστε το φορτιστή σε μια ανοιχτή περιοχή όπου το ηλιακό πάνελ παίρνει αρκετό φως για να το μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια. Αν το ηλιακό πάνελ δεν παίρνει αρκετό φως, δεν θα λειτουργήσει σωστά.
  • Μη συνδέετε το φορτιστή σε μια συσκευή με υψηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια καθώς κάθε ηλιακός φορτιστής έχει το δικό του όριο.
  • Μην διασταυρώσετε τη σύνδεση του φορτιστή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή του ηλεκτρικού φορτίου που μπορεί να τον βλάψει. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ο φορτιστής είναι σωστά συνδεδεμένος με τη συσκευή που φορτίζει.
  • Χρησιμοποιήστε το φορτιστή για να φορτίσετε τις συσκευές σε κατάσταση εκτός λειτουργίας. Θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ηλιακών πάνελ.
  • Δώστε κατάλληλο χρόνο στον ηλιακό φορτιστή για να φορτίσει τη συνδεδεμένη συσκευή, καθώς εξαρτάται από την ένταση του φωτός που χτυπά το ηλιακό πάνελ.
  • πηγή: solarenergy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου