Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Eleanor ... από το ΜΙΤ

Ένα εντυπωσιακό πρωτότυπο από το ΜΙΤ

Η έρευνα πάνω στα ηλεκτρικά κινούμενα οχήματα είναι διαρκής και για αυτό το λόγο όλο και περισσότερα πρωτότυπα μοντέλα παρουσιάζονται, με το καθένα να προσφέρει νέες δυνατότητες και καλύτερες επιδόσεις από το προηγούμενο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι πολλά από αυτά έχουν βρει το δρόμο προς τον τελικό καταναλωτή, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει μέρα με τη μέρα και κάποια στιγμή ελπίζουμε ότι θα είναι κομμάτι της καθημερινότητας του καθένα, και εννοείται εξίσου προσιτά με τα σημερινά βενζινοκίνητα.
Οι προσπάθειες των ερευνητών εκτός από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων που κινούνται με τη βοήθεια μπαταρίας (η οποία φορτίζει από το δίκτυο), προσανατολίζεται και προς την κατασκευή...οχημάτων τα οποία την απαιτούμενη ενέργεια για την φόρτιση την λαμβάνουν από τον ήλιο. Μάλιστα όσο τα φωτοβολταϊκά συστήματα εξελίσσονται (αυξάνουν την απόδοσή τους, γίνονται εύκαμπτα και ελαφρύτερα) επωφελείται και η έρευνα στα ηλεκτρικά οχήματα, μιας και οδηγείται σε αυτοκίνητα με μεγαλύτερη αυτονομία.


Το γνωστό MIT μας εκπλήσσει ευχάριστα ακόμα μία φορά με ένα νέο μοντέλο ηλιακά τροφοδοτούμενου αυτοκινήτου που κατασκεύασε, το οποίο φέρει το όνομα Eleanor. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει και στο παρελθόν κατασκευάσει και άλλα μοντέλα ηλεκτρικών- ηλιακών αυτοκινήτων, αλλά το συγκεκριμένο έχει επιδόσεις που εντυπωσιάζουν.
Το συγκεκριμένο πρωτότυπο όχημα κόστισε 243.000 $, και θα λάβει μέρος στο World Solar Challenge που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία. Από ό,τι βλέπετε στην φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχήμα του το οποίο είναι απόλυτα αεροδυναμικό (βέβαια σε αυτή τη μορφή μάλλον δεν πρόκειται να το δούμε στο δρόμο…).
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι εξοπλισμένο με 580 (!) φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία αποδίδουν περίπου 1200 W, ενέργεια η οποία μπορεί και αποθηκεύεται σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου. Επίσης μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι το όχημα είναι τρίτροχο (όπως άλλωστε συνηθίζεται σε ανάλογα οχήματα που πρόκειται να λάβουν μέρος σε αγώνες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Το όχημα είναι «ντυμένο» με ανθρακονήματα και κέβλαρ, ενώ ο σκελετός είναι από ατσάλι.
Τώρα όσον αφορά τις επιδόσεις του, σύμφωνα με τους κατασκευαστές μπορεί να φτάσει το μέγιστο των 145 km/h(!). Βέβαια δεν είναι δυνατόν να συντηρεί την συγκεκριμένη ταχύτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και για αυτό το λόγο η μέση ταχύτητα του θα είναι περίπου 85 km/h. Δυστυχώς δεν έχουν δοθεί στοιχεία όσον αφορά την αυτονομία του.
ΠΗΓΗ:paratiritis-news.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου